Buren krijgen gelijk: hovenier in Peize moet bedrijfsactiviteiten inbinden

Het conflict tussen het hoveniersbedrijf en de buren speelt al jaren
Het conflict tussen het hoveniersbedrijf en de buren speelt al jaren © Google Street View
Gemeente Noordenveld moet er meer op toezien dat hovenier Albert de Boer stopt met bedrijfsactiviteiten op zijn woonadres aan De Pol in Peize. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald in een soap die al drie afleveringen kent.
De buren stapten eind september voor de derde keer naar de rechter. Eerder besliste de rechter al dat de gemeente niet langer mag meewerken aan de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten op het terrein van De Boer.

Sleufsilo's en shovels

Vorig jaar in april besliste de rechter dat de hovenier zijn sleufsilo’s af moest breken en de shovel bij zijn woning niet meer zou gebruiken. Een deel van de klachten was daarmee weggenomen, maar niet alle. De gemeente Noordenveld blijft bepaalde activiteiten gedogen.
De buren worden daardoor nog steeds geconfronteerd met overlast door bedrijfsactiviteiten zoals het af en aan rijden en parkeren van bedrijfsbussen. De kapschuur wordt gebruikt voor de onderneming.

Niet terecht

Er wordt geladen en gelost en met veel lawaai puin gestort in de puincontainer, zeiden de buren eerder op zitting. Volgens de hovenier is het grootste deel van de klachten niet terecht. Er wordt volgens hem niet geladen en gelost. En de bussen staan daar wel eens, omdat de hovenier ook kantoor aan huis houdt.
De gemeente had geen bezwaar tegen het kantoor in de woning van de hovenier. 'Een paar vierkante meter en wat ordners', zei de gemeentewoordvoerder tegen de rechter. De kantoorfunctie levert geen hinder op voor omwonenden en is op dat punt geen grond voor handhaving, aldus de woordvoerder.

Opnieuw buigen

De rechter vindt dat de kantoorfunctie niet los kan worden gezien van de bedrijfsactiviteiten en het mag dan niet worden toegestaan. Het af en aan rijden van de bussen zou ook over moeten zijn. ‘Wonen is daar de hoofdfunctie en niet ‘verkeer’.
De gemeente Noordenveld moet zich opnieuw buigen over de bezwaren van de buren en daarover met één nieuw besluit komen, waarin dit vonnis is verwerkt. De hovenier liet tijdens de rechtszitting weten druk bezig te zijn met het overhevelen van zijn bedrijf naar een locatie aan de Schipdijk in Peize.