Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2022 zijn bekend

De prijzen
De prijzen © Kunstpunt Groningen
De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2022 zijn bekendgemaakt door de gemeente Groningen.
De vakjury heeft drie kunstenaars geselecteerd voor het stipendium Beeldende kunst. Dit zijn Marnix Sixma, Davey Smand en Katayoon Valamanesh. Voor het stipendium Literatuur zijn er vier genomineerden: Renske Marike van Dijk, Meinte Dirksen, Thomas van Essen en Maartje Terpstra.

De inzendingen

Volgens de gemeente Groningen waren er dit jaar dertien aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en acht aanmeldingen voor de categorie Literatuur. In de categorie Beeldende kunst stond volgens de vakjury 'het persoonlijk universum van de kunstenaar' centraal.
Bij de inzendingen voor Literatuur waren er dit jaar met name literaire genres. Daarbij viel het de jury op dat inzenders 'gepassioneerd op zoek lijken naar een tussenvorm om zich nog beter uit te drukken dan voorheen'.

Bekendmaking winnaars

Op zondag 11 december 2022 maakt wethouder Cultuur Kirsten de Wrede de door de jury gekozen winnaars bekend. Dit gebeurt tijdens Wildvang bij Kunstpunt Groningen. De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw, Rosa Everts en Emily Kocken (voorzitter).

Waar houdt de prijs in?

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren.
De genomineerden maken kans op een geldprijs van zesduizend euro. Ook wordt een publieksprijs van duizend euro uitgereikt. Begin december kan het publiek online op deze publieksprijs stemmen. Bezoekers van Wildvang kunnen tijdens het evenement ook hun stem uitbrengen op hun favoriet.