Stakingen verwacht bij Arriva: 'We hebben gezien wat er bij NS is gebeurd'

Een Arriva-trein op station Winschoten
Een Arriva-trein op station Winschoten © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Vakbonden verwachten dat personeel van Arriva nog dit jaar gaat staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De huidige cao-onderhandelingen verlopen teleurstellend, laten vakbonden VVMC en FNV weten.
Volgens de bonden willen de werkgevers, waar Arriva er een van is, amper tegemoetkomen aan de wensen van de bonden. 'Ze bieden vier procent loonsverhoging voor het eerste jaar van de cao, en drie procent voor het tweede jaar. Dat is veel te weinig', vindt vakbondsbestuurder Wim Eilert (VVMC).

'Niet één positieve reactie'

'Veel machinisten en ander treinpersoneel vinden de loonsverhoging die de werkgevers bieden te laag', zegt Eilert. 'Ik heb werkelijk niet één positieve reactie gekregen op het bod dat er nu ligt. De kans is dus heel groot dat er stakingen komen, zeker omdat mensen hebben gezien wat er bij de NS is gebeurd.'
Eerder dit jaar reden er meerdere dagen geen NS-treinen door stakingen. De NS kwam over de brug, waarna het personeel instemde met een nieuwe cao.

'Hele treinverkeer plat'

Ook FNV-bestuurder Edwin Kuiper verwacht dat zijn leden het werk neer gaan leggen. 'De werkgevers laten het volledig afweten, het is alsof ze een dikke middelvinger naar hun eigen personeel opsteken', zegt Kuiper. 'Het chagrijn onder werknemers is ontzettend groot. Uiteindelijk gaan de leden over de vraag of er echt stakingen komen, maar een goed verstaander heeft soms maar een half woord nodig.'
Kuiper verwacht dat een staking niet eerder dan in december zal plaatsvinden, omdat de bond tot en met 22 november nog in gesprek is met de leden. 'Een eventuele staking gaan we met de drie vakbonden gezamenlijk organiseren. Ik verwacht dat we dan het hele treinverkeer van Arriva plat kunnen leggen', zegt hij.
Arriva laat in een reactie weten vanuit werkgeversvereniging VWMO 'constructief in gesprek te zijn met de vakbonden'. 'De vakbonden doen raadplegingen bij hun leden. Dat heeft tijd nodig en wachten wij af. Verder doen we geen uitspraken.'
Nog altijd minder treinen

Arriva rijdt momenteel volgens een uitgeklede dienstregeling. Op zaterdag rijdt de helft van de treinen, en ook doordeweeks vallen structureel en incidenteel treinen uit. Dat komt door een gebrek aan personeel.

Toch is dat niet de enige reden: Arriva-directeur Anne Hettinga liet maandagavond in Nieuwsuur weten dat er ook minder treinen rijden omdat er minder reizigers zijn dan voor de coronapandemie begon. 'Daarover zijn afspraken gemaakt met onze opdrachtgevers, de provincies', zegt hij. Wat die afspraken zijn, is 'bedrijfsvertrouwelijke informatie', laat Arriva desgevraagd weten.

Het is niet duidelijk wanneer de problemen bij Arriva zijn opgelost en het bedrijf weer alle treinen kan laten rijden. Een woordvoerder kan niet zeggen of dat bij de start van de nieuwe dienstregeling, op 11 december, het geval is.