Groninger miljardair Remon Vos zakt op ranglijst der rijken

Remon Vos, de op vier na rijkste persoon in de Quote 500
Remon Vos, de op vier na rijkste persoon in de Quote 500 © ANP
De categorie der armoedzaaiers is nog mijlenver weg voor Remon Vos, maar de in Groningen opgegroeide vastgoedtycoon is wel gezakt van de tweede plaats naar plek vijf in de jaarlijkse Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders.
Vorig jaar moest Vos (52) alleen Charlene de Carvalho-Heineken met haar biermiljarden voor zich dulden. Zij staat nog steeds op een nuchtere eerste plek met 12,8 miljard euro aan vermogen. Tussen de rijkste Groninger Vos en mevrouw Heineken hebben zich een paar andere superrijken gewurmd: Ralph Sonnenbergh van luxaflexfabrikant Hunter Douglas, Frits Goldschmeding (Randstad) en de zussen Gérita en Inge Wessels met hun bouwonderneming.
Vos wordt door het tijdschrift Quote geschat op 4,4 miljard euro. Fors minder dan een jaar eerder, toen hij voor 5,7 miljard op de ranglijst stond. De daling heeft ’de gesjeesde Groninger’, zoals Quote hem aanduidt, te danken aan het zakken van de beurswaarde van CTP, het vastgoedbedrijf van Vos, die steevast iedere ochtend om stipt zeven uur zijn eerste afspraak heeft.

Vastgoedtsaar

‘Vastgoedtsaar’ Vos groeide op in Stadskanaal en Winschoten en begon zijn carrière als verkoper in de telefoonwinkel van zijn vader in de stad Groningen. Begin jaren negentig trok hij samen met de Winschoter advocaat wijlen Eddy Maas en McDonalds-uitbater Johan Brakema naar Oost-Europa waar ze samen ‘op goed geluk’ (Quote) in Tsjechië in bedrijfsvastgoed stapten.
De Quote 500

Waar de meeste Nederlanders zich zorgen maken over dure boodschappen en een verveelvoudigde energierekening, zagen de rijken hun vermogen toenemen met 4,7 procent tot 230 miljard. Daar niks geen recessie dus. Nederland telt nu volgens Quote ook meer miljardairs dan ooit: 47. Om in de Quote 500 terecht te komen moet je een aardig setje bezittingen hebben vergaard of hebben gekregen, want met minder dan 120 miljoen hoor je er niet bij.

Verhuisd naar Tsjechië

Al jaren woont Vos nu in Tsjechië. Vos heeft van CTP een van de grotere Europese projectontwikkelaars van winkelcentra, bedrijventerreinen en ook woningen gemaakt. Vorig jaar bracht Vos CTP naar de Amsterdamse beurs.
De duikeling op de ranglijst der puissant rijken zal Vos waarschijnlijk geen slapeloze nachten bezorgen. Allemaal niet zo interessant, die lijstjes, zei hij vorig jaar in een gesprek met RTV Noord. Maar ook liet hij weten dat die nummer één-positie ook een mooi projectje is. Per WhatsApp laat hij nu weten dat hij zijn ambitie zal oppoetsen: ‘Of ze zijn veel ouder of ze hebben het gekregen. Ik geef de moed niet op.’

Veeboer Pon

Op plek negen treffen we alweer een Groninger: Wijnand Pon (78), rijk geworden met de handel in stierensperma en auto-import en al jaren ook lid van de negennullenclub. Pon legde de basis voor zijn 2,7 miljard aan vermogen in Feerwerd waar hij in 1966 een veebedrijf startte en met zijn onderneming Koepon in de stierensperma stapte. De publiciteitsschuwe Pon is nu grootaandeelhouder in het familiebedrijf Pon, na een reeks overnames tegenwoordig de grootste fietsenfabrikant ter wereld.

Taxfree-koning

Dan volgt een flink gat tot we bij Willem Blijdorp terecht komen. Net als Vos heeft de taxfree-koning ondanks 730 miljoen aan groothandelspegels aardig wat plaatsen ingeleverd en is van 47 naar 65 gegaan.
Het clubje miljardairs lijkt buiten bereik voor Blijdorp, in de jaren zeventig en tachtig begonnen met belastingvrije Butterfahrten op de Eems. Handel in drank, sigaretten en parfums is nog altijd waar het bij zijn inmiddels beursgenoteerde bedrijf B&S om draait.
Blijdorp zelf woont aan het meer van Genève in Zwitserland, maar in Groningen wordt nog altijd geld verdiend voor B&S. In Farmsum is het distributiebedrijf en B&S-dochter Holland Trading Group (HTG) gevestigd, goed voor een paar honderd banen.
Blijdorps ex-compagnon Bert Meulman (55), die begon als verkoopmanager bij de Butterfahrt-rederij Kamstra vinden we terug op plek 150 met 340 miljoen.

Bakkers en groothandelaren

Dan stuiten we op de gebroeders Jan (71) en Frits Borgesius (66), bakkers uit Stadskanaal. Met negen bakkerijen en 200 miljoen op plek 278.
Groothandelsgroninger Eddie Perdok (59) zit met 185 miljoen stabiel ergens rond positie 300. Perdok is eigenaar van Kramp in Varsseveld. ‘Wat Wehkamp is voor de consument, is Kramp voor de landbouwmechanisatie’, schrijft het bedrijf ergens.
Onder de rijken in de buurprovincies treffen we onder meer schoenenkoning Henk Ziengs. Goed voor 150 miljoen op plek 389 en ietsje beter dan broer Bert Ziengs op nummer 441. Biense Dijkstra (plek 279) van het bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Dokkum heeft 200 miljoen op zak.

De rijkste families

Quote vult de 500 rijkste Nederlanders aan met een lijstje van 50 rijkste families. Daar treffen we op 24 de Oost-Groningse familie Maas, die als ex-aandeelhouder in CTP van Remon Vos zich met 675 miljoen aan bezit nu financieel weinig zorgen hoeft te maken. Iets dat ook geldt voor redersfamilie Wagenborg (plaats 38) met 465 miljoen.