BoerBurgerBeweging stopt samenwerking in Midden-Groningen

Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen
Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen © Tristan Braakman / RTV Noord
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft het bondgenootschap met de lokale partij Leefbaar Midden-Groningen (LMG) van Nette Kruzenga beëindigd. Volgens BBB-partijvoorzitter Erik Stegink waren er inhoudelijk te veel verschillen tussen de partijen. Bovendien was BBB niet blij met de uitingsvormen van Kruzenga.
'Ik weet niet of dit een fout is. Wij zijn een groeiende en dynamische partij en dan kunnen dit soort dingen gebeuren', zegt de partijvoorzitter. 'We hebben er in ieder geval van geleerd dat het goed is om van te voren af te spreken, zoals wij hebben gedaan, dat de samenwerking eenzijdig kan worden opgezegd als een van de partijen het niet meer ziet zitten.'

Winst bij verkiezingen

De BBB ging vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen met een aantal lokale partijen in het land een zogenoemd bondgenootschap aan. In Groningen gebeurde dat met VZ Westerkwartier en Leefbaar Midden-Groningen. Die laatste partij veranderde de partijnaam in BBB-LMG. Zowel VZ Westerkwartier (6 naar 10 zetels) als Leefbaar Midden-Groningen (1 naar 6 zetels) boekten een flinke winst tijdens de verkiezingen in maart van dit jaar.
Na de verkiezingen werd het al snel onrustig rondom BBB-LMG. Twee maanden na de verkiezingsuitslag splitsen vijf fractieleden zich af tot de nieuwe partij Boer & Burger Partij Midden-Groningen (BBP) en traden toe tot het college. Onoverkomelijke meningsverschillen met partijleider Kruzenga werd toen als argument gegeven door de opgestapte fractieleden.

Brief aan gemeenteraad

BBB heeft op 1 september het bondgenootschap met LMG opgezegd. De boerenpartij stuurde onlangs een brief naar de gemeenteraad en het college van Midden-Groningen omdat Kruzenga de breuk nog niet kenbaar heeft gemaakt.
Wij zijn het er inderdaad niet mee eens, maar meer ga ik er nu niet over zeggen
Nette Kruzenga
Kruzenga draagt bijvoorbeeld nog steeds een sjaal van BBB tijdens haar raadswerk. 'Wij krijgen die signalen ook en dat is ook niet zo gek want ze is nog steeds lid van onze partij, maar het moet wel duidelijk zijn dat het bondgenootschap is beëindigd', zegt Stegink.

BBB-LMG accepteert opzegging niet

Kruzenga accepteert de opzegging van het bondgenootschap niet. Ze is van plan om gewoon door te gaan met haar partij onder de naam naam BBB-LMG. 'Wij zijn het er inderdaad niet mee eens, maar meer ga ik er nu niet over zeggen. We komen daar later op terug', aldus Kruzenga.
Fractievoorzitter Kor Hoving van BBP toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg
Fractievoorzitter Kor Hoving van BBP toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg © Jeroen Willems / RTV Noord

Geen nieuw bondgenootschap met BBP

BBB heeft ook nauw contact met de leden van de nieuwe ontstane partij Boer & Burger Partij Midden-Groningen (BBP). Die leden hebben ook allen een lidmaatschap bij BBB. Toch gaat BBB daar niet gelijk een nieuw bondgenootschap mee aan.
'We kijken eerst even aan wat er de komende tijd gebeurt in Midden-Groningen. In deze fase gaan we niet gelijk een nieuw bondgenootschap aan in die gemeente, maar wellicht in de toekomst', aldus partijvoorzitter Stegink.
BBP-fractievoorzitter Kor Hoving uit Tripscompagnie vindt dit geen enkel probleem. 'Ik snap het wel dat BBB even pas op de plaats maakt. Wij doen gewoon ons ding hier en het contact is er wel', aldus Hoving.