'Vergeten' foto's van Winsumer fotograaf zijn hit in China

Aad van der Drift met de foto's van Guangzhou
Aad van der Drift met de foto's van Guangzhou © RTV Noord
Aad van der Drift uit Winsum verbleef in 1985 voor zijn studie in de Chinese stad Guangzhou en maakte er talloze foto's. Die lagen lange tijd bij hem op zolder, maar Van der Drift plaatste ze jaren later op de website Flickr. Daar zijn ze ontdekt door twee Chinese jongens.
'Ik was voor mijn studie sociale geografie in Guangzhou. We kregen de opdracht om foto's te maken aan de rand van de stad', vertelt de inwoner van Winsum enthousiast.

Meer dan een miljoen keer bekeken

De foto’s van de Winsumer fotograaf zijn door de Chinezen op een speciale website gezet. Het werd een doorslaand succes: de foto’s zijn al ruim een miljoen keer bekeken.
Een beeld van Guangzhou
Een beeld van Guangzhou © Aad van der Drift
De twee jongens uit China hebben uitgezocht waar de foto's in 1985 door Van der Drift zijn gemaakt. De locaties zijn opnieuw gefotografeerd, om aan te geven hoe Guangzhou in de loop der jaren is veranderd.
Er is veel belangstelling voor de foto's
Er is veel belangstelling voor de foto's © RTV Noord

Speciale tentoonstelling

Het Chinese publiek heeft veel belangstelling voor de foto's en ook het Nederlandse consulaat in de Chinese stad is enthousiast. Een aantal foto's van Van der Drift zijn straks te zien in een speciale tentoonstelling van vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en China.

Aad van der Drift uit Winsum vertelt over de 'vergeten' foto's:
Chinese foto's Aad van der Drift trekken miljoenenpubliek