Tbs-behandeling bioscoopmoordenaar met twee jaar verlengd

Een bloemenzee voor de bioscoop waar het drama zich afspeelde
Een bloemenzee voor de bioscoop waar het drama zich afspeelde © Marten Nauta/RTV Noord
De tbs met dwangverpleging van bioscoopmoordenaar Ergün S. (36) wordt met twee jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdagmiddag besloten.
Uit het rapport van zijn behandelaars blijkt dat de intensieve tbs-behandeling voortgezet moet worden. De kans op herhaling is nog steeds groot, omdat S. nog onvoldoende vaardigheden heeft om met stress om te gaan, aldus de behandelaars.

Echtpaar dat schoonmaakte neergestoken

De Rotterdammer S. was op 26 oktober 2019 in Groningen op zoek naar zijn ex-vriendin en hun dochtertje. In zijn zoektocht naar een slaapplaats drong de verwarde S. de Pathé-bioscoop aan het Zuiderdiep in Groningen binnen waar hij werd betrapt door Gina Kaper, die bezig was de bioscoop schoon te maken. S. stak haar meteen neer.
Datzelfde gruwelijke lot trof ook haar man Marinus Visser, toen hij haar te hulp kwam. Beide vijftigers overleefden de steekpartij niet. De rechtbank legde de man in oktober 2020 tbs met dwangverpleging op. De man kampt zijn hele leven met psychoses en een schizofrene stoornis.

Op begeleid verlof

S. volgde de afgelopen jaren therapieën, gedraagt zich goed en gebruikt medicijnen. 'Sindsdien gaat het eigenlijk wel goed met mij. Ik doe mijn best waar ik kan.' Inmiddels gaat S. op begeleid verlof. 'Ik vind mezelf goed op weg, maar ik ben er nog niet klaar voor.'
Omdat S. twee jaar geleden volledig ontoerekeningsvatbaar was, heeft hij geen celstraf gekregen, maar is hem direct tbs met dwangverpleging opgelegd. Elke twee jaar wordt bekeken of deze behandeling voortgezet moet worden.