Pegida kondigt Koranverbranding aan in Stad, ook tegendemonstratie (update)

De politie houdt in Rotterdam demonstranten in de gaten die protesteren tegen de voorgenomen Koranverbranding door Pegida
De politie houdt in Rotterdam demonstranten in de gaten die protesteren tegen de voorgenomen Koranverbranding door Pegida © ANP
Pegida heeft aangekondigd woensdag een Koran te gaan verbranden in de stad Groningen. De anti-islambeweging wil op deze manier naar eigen zeggen demonstreren tegen de oprukkende islam in Nederland.
Aanvankelijk was het de bedoeling van Pegida om het boek te verbranden op de Ossenmarkt. Na overleg van de gemeente met zowel de demonstranten als tegendemonstranten is nu de Drafbaan aangewezen als locatie.

'Veiligheid belangrijkste'

Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Schuiling, zegt dat de demonstratie ‘hoogstwaarschijnlijk op de Drafbaan zal plaatsvinden’. ‘Het belangrijkste is dat de demonstratie op een veilige manier verloopt. We zitten nu in de fase dat er contact is met beide groepen en de politie over de voorwaarden waarop de demonstratie veilig kan verlopen.’
De demonstratie is om 18.00 uur gepland. Pegida zegt voor Groningen te kiezen en niet voor Amsterdam, omdat in de hoofdstad een herdenking van de vermoorde cineast Theo van Gogh op het programma staat. ‘We willen de doorgang daarvan niet hinderen of in gevaar brengen’, aldus Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida Nederland.

Ter Apel

Pegida schrijft verder voor Stad te kiezen omdat ‘Groningen de stad is met een burgemeester die Ter Apel vergelijkt met Lampedusa.’ Afgelopen april noemde burgemeester Koen Schuiling in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen het dorp Ter Apel ‘ons eigen Lampedusa’, doelend op de slechte omstandigheden voor asielzoekers in het aanmeldcentrum.

Tegendemonstratie

Een aantal groeperingen heeft ook al een tegendemonstratie aangekondigd. ROOD Groningen, Internationale Socialisten Groningen, CJB Groningen en BIJ1 Groningen zeggen te willen opstaan tegen het racisme en de discriminatie van Pegida. Ze willen benadrukken dat ook moslims welkom zijn in Groningen. ‘Koranverbrandingen zijn niet alleen discriminatie, maar ook een vorm van intimidatie’, zegt een woordvoerder. ‘Wij willen heel duidelijk maken dat dit soort acties niet welkom zijn in onze stad.’

Den Haag en Rotterdam

Vorige week voorkwam de politie in Den Haag nog een aangekondigde Koranverbranding door Pegida-voorman Wagensveld te arresteren. De politie zei dat toen te hebben gedaan omdat ‘hij zich niet aan de voorwaarden hield’ en om ‘verdere wanordelijkheden te voorkomen’.
Bij station Rotterdam Centraal was het vorige week ook korte tijd onrustig. Aanleiding was ook een aangekondigde Koranverbranding door Pegida, waarop honderden tegendemonstranten afkwamen. Van een daadwerkelijke verbranding van de Koran op het stationsplein kwam het - net als in Den Haag – niet. De politie pakte de Koran van Wagensveld af ‘om verdere escalatie en daarmee ernstige wanordelijkheden te voorkomen’.
In een eerdere versie van dit bericht stond dat de demonstratie op de Ossenmarkt zou plaatsvinden. Nadat de gemeente Groningen heeft gereageerd blijkt dat de Drafbaan de 'hoogstwaarschijnlijke locatie' is.