Winsumse Alieke Tuin geselecteerd voor Oranje Leeuwinnen: 'Enorm trots en dankbaar'

Alieke Tuin met het shirt van Fortuna Sittard
Alieke Tuin met het shirt van Fortuna Sittard © Fortuna Media
Bondscoach Andries Jonker heeft aanvalster Alieke Tuin uit Winsum voor het eerst opgeroepen voor de nationale voetbalploeg.
Vivianne Miedema en Jill Roord krijgen rust van Jonker en mogen de komende interlandperiode thuisblijven. Damaris Egurrola ontbreekt vanwege een blessure.

'Alieke doet het goed bij haar club'

'Alieke doet het goed bij Fortuna Sittard en we willen graag zien hoe ze het doet op een ander niveau, in een andere omgeving, met andere speelsters', aldus bondscoach Jonker. 'Daarom krijgt ze de gelegenheid zich deze acht dagen te laten zien.'
De 21-jarige Tuin behoort tot de selectie voor de oefeninterlands van de 'Leeuwinnen' tegen Costa Rica (11 november in Utrecht) en Denemarken (15 november in Zwolle).
Het gaat hoe dan ook een prachtige ervaring worden
Alieke Tuin
'Dit is echt prachtig', zegt Tuin op de website van haar club. 'Hier droom je natuurlijk van kleins af aan al over, om je te mogen melden bij Oranje. Ik ben enorm trots en dankbaar. Het gaat hoe dan ook een prachtige ervaring worden.'
Alieke Tuin namens Fortuna in actie tegen Ajax
Alieke Tuin namens Fortuna in actie tegen Ajax © Orange Pictures

Hele leven in Winsum

Alieke Tuin woonde bijna haar hele leven in Winsum, waar ze op 6-jarige leeftijd begon in de F3 van Hunsingo, het huidige VV Winsum. Via de Topsporttalentschool kwam ze op haar zestiende terecht bij sc Heerenveen. Voor ze dit seizoen bij Fortuna Sittard ging voetballen, speelde ze een jaar bij VV Alkmaar.

Teamgenoot van Huizenga

Bij Fortuna Sittard speelt overigens nog een Groningse. De 17-jarige Hanna Huizenga uit Hoogezand is geselecteerd voor Oranje onder 19. Zij speelde in de jeugd bij HS'88.

Lieke Martens terug

Lieke Martens zit voor het eerst sinds het EK van afgelopen zomer weer in de selectie. De linksbuiten van Paris Saint-Germain miste als gevolg van een blessure het slot van de WK-kwalificatie en kreeg afgelopen maand rust toen de voetbalsters weer bij elkaar kwamen voor oefenwedstrijden. Ook de verdedigsters Dominique Janssen en Stefanie van der Gragt zijn terug in de selectie, die uit 26 voetbalsters bestaat.
Nederland doet volgend jaar mee aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij de loting, ruim een week geleden, werden de voetbalsters in groep E ingedeeld bij titelverdediger Verenigde Staten, Vietnam en een land dat zich via de intercontinentale play-offs plaatst voor het toernooi.