Omwonenden blij: rechter veegt winningsplan Nedmag van tafel (update)

Een boortoren van Nedmag bij Borgercompagnie
Een boortoren van Nedmag bij Borgercompagnie © Martijn Folkers/RTV Noord
Het winningsplan van zoutwinner Nedmag in Veendam is door de rechtbank in Den Haag van tafel geveegd. Omwonenden en stichting Stop Zoutwinning hebben hiermee de zaak tegen het ministerie van Economische Zaken gewonnen.
Dit betekent dat Nedmag bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een nieuw winningsplan moet indienen, mocht het bedrijf door willen gaan met het winnen van zout. Het ministerie moet dat nieuwe winningsplan in zijn geheel opnieuw beoordelen. Het ministerie van Economische Zaken kan nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

Onzekerheid voor toekomst Nedmag

Het ministerie van Economische Zaken wilde op basis van het winningsplan 2018 Nedmag de kans bieden om tot 2045 zout te winnen in de Veenkoloniën. Nedmag zou volgens het ministerie aan de slag kunnen met het boren naar de putten Veendam 5 en 6. Dat zijn twee zoutputten in Borgercompagnie. Afgelopen zomer wijzigde Nedmag de plannen, omdat er minder helder magnesiumzout was gevonden bij put 5. Het bedrijf sloeg put 6 over en ging boren bij put 7. Dat werd tegen de zin van omwonenden gedoogd door het ministerie. De rechter heeft nu ook die omgevingsvergunning vernietigd. Nedmag heeft de nieuwe putten ondertussen al geslagen. Wat de vernietiging betekent voor de al geplaatste putten in de ondergrond, is onduidelijk.
Nedmag heeft toestemming om twee zoutputten te boren in Borgercompagnie, de zogeheten putten Veendam 5 en 6. Het bedrijf mag eerst alleen uit de put Veendam 5 zout winnen. Omdat er minder helder magnesiumzout bij put 5 is gevonden, boort het bedrijf nu niet naar put 6, maar is Nedmag bezig put 7 te slaan.

'Emotionele dag'

Voor het bedrijf is het vernietigen van het instemmingsbesluit een zware klap. De toekomst van Nedmag was op deze peiler ingericht. Het bedrijf heeft een nieuw winningsplan nodig om zijn toekomst te kunnen waarborgen.
Stichting Stop Zoutwinning spreekt in elk geval van een grote overwinning. Woordvoerder Jean Pierre Dessart sprak in een eerste reactie van ‘een emotionele dag.’

'Dit is een tegenvaller'

Zoutwinner Nedmag uit Veendam is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank, maar zegt bij monde van directeur Bert Jan Bruning zich geen zorgen te maken op de korte termijn. ‘We maken ons nu meer druk om de energieprijzen dan om deze uitspraak’, laat hij weten. ‘Maar het is uiteraard vervelend. Het is een tegenvaller, want we weten ook niet hoezeer dit vertragend gaat werken voor ons bedrijf. We zien in de uitspraak echter reparatiemogelijkheden op de punten waar de rechter het ministerie van Economische Zaken ongelijk heeft gegeven. Voor de korte termijn heeft het niet direct invloed op onze bedrijfsvoering.’

'Ministerie moet terug naar tekentafel'

Advocaat Jewan de Goede van stichting Stop Zoutwinning denkt dat deze reactie van Nedmag wat kort door de bocht is. Volgens hem moet Nedmag weldegelijk rekening houden met een grote impact op de bedrijfsvoering. ‘Het ministerie moet met een nieuw instemmingsbesluit komen en moet, net als Nedmag, terug naar de tekentafel. De kans bestaat dat Nedmag het winningsplan op delen moet gaan aanpassen en dat het ministerie dit opnieuw moet beoordelen. Nedmag moet nu terugvallen op haar oude winningsplan in 2013, dat is verlopen. Dat kan betekenen dat mijn cliënt bij toezichthouder Staatstoezicht gaat eisen om bij Nedmag te gaan handhaven en dat de productie moet worden afgebouwd.’
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt in een reactie 'de uitspraak van de rechter te bestuderen.'
In Noord Vandaag wordt de zaak ook behandeld:
'Nedmag kan nu niet direct winnen uit de zoutputten die ze al geslagen hadden'
Update:
Dit bericht is aangevuld met een reactie van directeur Bert Jan Bruning van zoutwinner Nedmag en advocaat Jewan de Goede namens de stichting Stop Zoutwinning.