Binnenstadsmaquette is te zien in hal Forum Groningen

Skyline van Groningen met het Forum
Skyline van Groningen met het Forum © Peter Wiersema/Beeldbank Groningen
In de hal van het Groninger Forum is sinds woensdagochtend een maquette van de binnenstad te zien. De maquette is vier bij vier meter en toont de gehele binnenstad van Groningen.
Aan de maquette is jarenlang gewerkt. Van elk gebouw is een houten miniatuur gemaakt. Naast het Forum zelf zijn ook klassiekers als de Martinitoren, het Stadhuis, het Hoofdstation en het Groninger Museum te ontdekken.

Bruikleen

Maquettes zijn een nuttig hulpmiddel om zicht te krijgen op hoe de stad eruitziet. De binnenstadsmaquette stond eerder in de hal van Stadsontwikkeling aan het Zuiderdiep. Het stadshart-in-het-klein is door de gemeente Groningen in langdurige bruikleen gegeven aan het Forum.
De plaatsing van de maquette is een opmaat naar het Let's Gro festival over de toekomst van de stad Groningen, dat komend weekend (4, 5 en 6 november) in het Forum plaatsvindt.

Aanpak binnenstad

Sinds 2016 is de gemeente druk bezig met de aanpak van de openbare ruimte in de binnenstad. Het gaat daarbij om de herinrichting van veel straten en pleinen. 'Ruimte voor jou' is het overkoepelende thema. Met als doel een aantrekkelijke, toegankelijke, veilige en bereikbare binnenstad voor iedereen. Dus meer ruimte voor voetgangers en fietsers, minder auto- en busverkeer en meer gezellige verblijfsplekken.
Er zijn in het kader van het toekomstfestival Let’s Gro 28 binnenstadsprojecten op de maquette gemarkeerd. Een deel ervan is inmiddels gerealiseerd, een deel is in uitvoering en een deel is in voorbereiding. Op grote staanders naast de maquette kun je meer lezen over hoe en wat.