Rioolstank in haven Uithuizen: 'Het ruikt enorm naar poep'

De haven aan de Blink in Uithuizen (archief)
De haven aan de Blink in Uithuizen (archief) © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Sinds ruim een week hangt er een sterke stank rondom De Blink in Uithuizen. De gemeente en waterschap Noorderzijlvest zoeken naar de oorzaak en werken aan een oplossing.
Mogelijk komt de geur van rotte vissen die in het water dreven. Die zijn inmiddels verwijderd, maar de waterkwaliteit blijft laag vanwege rottend kroos, takken, bladeren en zwerfafval. Dat wordt deze week opgelost.
De geur hangt voornamelijk op De Blink, bij de haven van het dorp. 'Het lijkt wel of het riool lek is', zegt Simon van Dijk, die in Uithuizen woont. 'Zelfs in de winkels is het te ruiken. Het ruikt enorm naar poep.'

Waterleiding lek

Volgens gemeente het Hogeland zijn er verschillende problemen. De waterleiding is waarschijnlijk lek, waardoor er water uit de kademuur stroomde. Dit probleem is inmiddels tijdelijk opgelost. De stank hangt volgens de gemeente niet samen met de lekkage.
Het lekkende water zorgt voor een vieze aanslag op de traptreden bij de haven. De gemeente heeft de trap afgezet, omdat de aanslag de trap ook glad maakt. 'Het bruine goedje loopt over de trap heen', zegt Van Dijk.
De gemeente gaat in overleg met waterschap Noorderzijlvest op zoek naar een permanente oplossing, al is die niet makkelijk gevonden. 'De waterkwaliteit is niet geweldig. We bemonsteren het water en het kost tijd voordat we weten waar de stank vandaan komt', zegt Henry Frieswijk van waterschap Noorderzijlvest.