Koranverbranding Pegida afgeblazen: 'Ze hebben zich niet aan afspraken gehouden'

Tegendemonstranten drukken een hek plat om op de Drafbaan te komen
Tegendemonstranten drukken een hek plat om op de Drafbaan te komen © 112 Groningen
De aangekondigde Koranverbranding van protestbeweging Pegida in het Groninger Stadspark is woensdagavond niet doorgegaan. De Pegida-leden die de demonstratie hadden aangevraagd zijn niet komen opdagen, waardoor het niet doorging.
De anti-Islambeweging wilde door een Koran te verbranden demonstreren tegen de oprukkende Islam in Nederland. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat op de Ossenmarkt te doen, maar na overleg van de gemeente met zowel demonstranten als tegendemonstranten werd de Drafbaan aangewezen als locatie. Maar daar kwamen ze, in tegenstelling tot de tegendemonstranten, niet opdagen.

Hek platgedrukt

Dat hadden de tegendemonstranten alleen niet direct door. Een groep van zo'n 350 personen had zich ter hoogte van het sportpark van SC Stadspark verzameld op de Concourslaan, in afwachting van wat er zou gebeuren. Het was de bedoeling dat de Koranverbranding midden op de Drafbaan zou plaatsvinden, waar ook twee grote lampen waren opgesteld om twee vakken met demonstranten te verlichten. Toen een van die lampen door een politieagent werd uitgezet, ontstond er rumoer onder de tegendemonstranten.
Ze stormden door een hek bij de Drafbaan, dat werd platgedrukt, in de verwachting om Pegida-leden op het terrein aan te treffen, maar die schitterden door afwezigheid.
De gemeente Groningen weigert duidelijkheid en speelt spelletjes
Pegida via Facebook

'Demonstratie niet meer toegestaan'

Hans Coenraads, woordvoerder van de gemeente Groningen, laat weten dat die afwezigheid een definitieve streep door de protestactie betekent. 'Mochten Pegida-leden later op de avond alsnog komen, dan staan wij de demonstratie niet meer toe. Er zijn afspraken met ze gemaakt, maar daar hebben ze zich niet aan gehouden. De burgemeester heeft de actie vervolgens helemaal geschrapt.'
Die mededeling werd door de tegendemonstranten gevierd als een overwinning. Daarbij werd onder meer hard gejoeld, vuurwerk afgestoken en met eieren, vermoedelijk bedoeld voor Pegida-leden, gegooid. Ook gingen de tegendemonstranten samen in gebed en bleven ze daarna in groepjes napraten. Dat verliep allemaal in een gemoedelijke sfeer.
Tegenstanders van Pegida

Emoties

'Uiteindelijk durfde Pegida niet te komen omdat wij in groten getale zijn gekomen, dus we hebben gewonnen', is Ken Hesselink, die de tegendemonstratie mede organiseerde, van mening. 'Dit was de beste uitkomst die mogelijk was en ik wil iedereen bedanken die gekomen is', voegt hij eraan toe. Dat er amper Pegida-leden naar de Drafbaan waren gekomen, sprak volgens hem boekdelen.
De emotie ligt hoog, zeker met een Koranverbranding
Ken Hesselink - Medeorganisator tegenprotest
'Dan zie je dat wat zij uitdragen niet zo leeft en onze boodschap van inclusiviteit en het tegengaan van Islamofobie wél', gaat Hesselink verder. Hij erkent dat de gemoederen even hoog opliepen, toen het hek werd platgedrukt. 'Toen ging het een beetje fout, maar er is niemand gewond geraakt. De emotie ligt hoog, zeker met een Koranverbranding. Dat gaat mensen aan het hart. Maar al met al ben ik blij met de verloop van de demonstratie.'
Rond 19.00 uur, een uur nadat de Koranverbranding eigenlijk had moeten plaatsvinden, verlieten mensen de Drafbaan weer, net als de aanwezige politie-eenheden.
Handhavers bij het platgedrukte hek op de Drafbaan, nadat de rust weer is tgeruggekeerd
Handhavers bij het platgedrukte hek op de Drafbaan, nadat de rust weer is tgeruggekeerd © ProNews
Pegida: 'Gemeente speelt spelletjes'

Zonder expliciet te zeggen dat ze het woensdagavond zouden laten afweten bij de Koranverbranding, liet Pegida Nederland om 17.40 uur via Facebook weten dat de gemeente Groningen in hun ogen 'spelletjes speelt'.

'Wij zijn een week lang continu duidelijk geweest over wat we wilden, de gemeente Groningen weigert duidelijkheid en speelt spelletjes', aldus Pegida, dat spreekt over ondoorzichtige regels over wat wel en niet mag. 'Maar niet met ons. Dan maar binnenkort een actie zonder aanmelding, wanneer normale samenwerking niet mogelijk is.'