Donar klaar in Europa na ontluisterende thuisnederlaag tegen BC Kalev/Cramo

Leon Williams met de bal tegen BC Kalev/Cramo
Leon Williams met de bal tegen BC Kalev/Cramo © JK Beeld
De basketballers van Donar zijn na de winterstop niet meer actief in Europa. Het op papier sterkere BC Kalev/Cramo had in MartiniPlaza geen kind aan de BNXT-finalist van vorig seizoen: 41-94. Het betekende een negatief record voor de thuisploeg.
De week begon nog met een positieve noot voor de Groningse basketballers. Technisch directeur Drago Pasalic wist Andrej Stimac langer als hoofdtrainer te binden aan Donar. De voormalig assistent staat nu tot en met volgend seizoen onder contract.
Later zette ook jeugdexponent Kjeld Zuidema een krabbel onder een nieuwe verbintenis. De forward staat nu tot 2026 op de loonlijst van de Groningers. De feestvreugde was echter van korte duur.
Samenvatting Donar - BC Kalev

Kansloze missie

Coach Stimac had zich vast een andere avond voorgesteld bij zijn eerste duel als definitieve Donar-coach. De Kroaat zag dat zijn ploeg van meet af aan niets te beginnen had tegen Kalev/Cramo.
Donar had in het eerste kwart al geen macht. De bezoekers uit Tallinn overrompelden de Groningers, die moesten winnen om theoretisch nog kans te maken op overwintering.

Dramatisch schotpercentage

Halverwege het eerste kwart had Donar slechts twee punten op het scorebord staan; het schotpercentage lag dan ook op elf procent. Het leek bij vlagen op het vorige thuisduel, tegen BC Budivelnyk. Aanvoerder Leon Williams sprak toen over 'een deksel op de basket'.
De thuisploeg kon via Clay Mounce (vijf punten) nog iets terug doen, maar zag dat het de bezoekers waren die de dienst uitmaakten: 8-24.

Schaamrood op de kaken

Ook in het tweede kwart had Donar niets te vertellen. Martins Meiers (dertien punten) en Wesley van Beck (tien punten) teisterden de mannen in het wit.
Het schaamrood zal op de kaken hebben gestaan bij de spelers van Donar, wanneer zij bij rust naar het scorebord keken. De Groningers beleefden een rampzalige avond. Ze verbleekten bij het scorend vermogen van de Esten: 14-52.
Statistieken Donar
Topscorer: Clay Mounce (11)
Meeste assists: Charles Callison (4)
Meeste rebounds: Clay Mounce (6)

Bij rust naar huis

Een gedeelte van het Donar-publiek had er genoeg van en trok huiswaarts in de pauze. In het derde kwart ging de Estse storm wat liggen, doordat de bezoekers wat gas terugnamen.
Olaf Schaftenaar en Sander Hollanders lieten de Donar-supporters nog juichen met mooie driepunters, al was de achterstand na drie kwarten haast onverminderd groot: 30-73.

Lijdensweg

In het vierde kwart moest Donar de lijdensweg uitzitten. Kalev/Cramo liep nog iets uit en kwam dicht bij de honderdpuntengrens, maar leek de krachten te sparen. Nog nooit scoorde Donar slechts 41 punten in een Europese thuiswedstrijd, tot woensdagavond: 41-94.
Komende tegenstander
Aanstaande zaterdag reizen de mannen van coach Stimac af naar Amsterdam, om het om 15.30 uur op te nemen tegen Apollo.