Burgemeester pakt ouders van illegale scooteraars aan: 'Ze moeten harder optreden'

Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © RTV noord
Burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen vindt dat de ouders van kinderen die scootermeetings bezoeken harder moeten optreden richting hun kroost.
Meerdere partijen in de gemeenteraad wilden woensdagavond van de burgemeester weten hoe hij terugkeek op de scootermeeting van afgelopen zondag, waar grootschalige politie-inzet bij aanwezig was. De burgemeester had eerder al laten weten dat hij het optreden van de aanwezige scooteraars afkeurde. Dat deed hij woensdagavond opnieuw. Hij richtte zich deze keer niet alleen tot de deelnemers, maar nu dus ook tot de ouders.
Hij stelt dat de ouders in bepaalde gevallen niet weten 'wat de jongeren uitvreten'. Hij snapt dat elke ouder niet exact op de hoogte is van de handel en wandel van hun kind, maar in het specifieke geval van de recente scootermeeting hadden ze volgens hem wel op de hoogte kunnen zijn. 'Het is ook zo dat een aantal van de uitingen en oproepen gewoon via social media gaan en die zijn ook voor ons zichtbaar. Dus ik kan mij niet helemaal aan de indruk onttrekken dat sommige ouders even met het hoofd de andere kant opkijken. Nu zijn ze er achter, want er is een ongekend aantal hoeveelheid boetes uitgedeeld. Dan denk ik dat je even een zeer indringend gesprek met je kind hebt te voeren, want dat is je verantwoordelijkheid als ouder.'

Faciliterende ouder

De verbazing is bij de burgemeester helemaal groot nadat hij hoorde dat een ouder zijn kinderen zelfs naar de illegale meeting toe bracht: 'En dan staat mijn verstand daar werkelijk bij stil.' Hij vindt dan ook dat ouders in alle gevallen harder moeten optreden. 'Ja, natuurlijk... Je bent toch als ouder verantwoordelijk.'
Er werden in totaal 120 boetes uitgedeeld en daarnaast zijn er zes mensen aangehouden. De organisatoren achter de bijeenkomst hebben laten weten dat ze niet terugdeinzen voor de vele politie-inzet. Ze willen graag een eigen plek hebben om hun hobby uit te voeren. Er hebben ook gesprekken plaatsgevonden tussen de burgemeester en de jongeren, maar die hebben tot niks geleid.

Geen normaal gesprek

Schuiling is ook duidelijk over de gesprekken die hij tot nu toe heeft gevoerd: 'Men moet wel even beseffen waar men mee bezig is en wat ze onder hun kont hebben. Ze denken daar veel te licht over en ze hebben niet het benul dat dit ontzettend link is. Niet alleen voor de omwonenden en mensen in de stad, maar ook voor de deelnemers zelf. Er valt altijd met ons te praten over hoe we dit moeten aanpakken, maar tot nu toe hebben we geen gesprekspartner waarmee we dat gesprek op een enigszins normale manier kunnen voeren', zegt hij onomwonden.
De burgemeester hoopt alsnog aan tafel te zitten met de jongeren, maar dan zullen ze zich wel moeten verenigen, zodat de gemeente een officiële gesprekspartner heeft.