Allerzielen op begraafplaats Selwerderhof in Stad: 'Mensen hebben behoefte aan gedenken'

Een rode kaars op Allerzielen
Een rode kaars op Allerzielen © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Katholieken staan elk jaar op 2 november stil bij Allerzielen, de dag die volgt op Allerheiligen, en waarop overledenen worden herdacht. De dagen horen bij elkaar volgens Ron van den Hout, bisschop van bisdom Groningen-Leeuwarden. Op begraafplaats Selwerderhof was woensdag is een viering voor Allerzielen.
'De mens kan bezig zijn met de vraag: waar zijn onze doden?', zegt Van den Hout. 'Als je gelooft dat er iets na het leven is, dan is de vraag: waar zijn de doden? Nou, of ze zijn in de hemel, of ze zijn nog op weg naar de hemel. Degenen die in de hemel zijn, dat zijn de heiligen, de engelen. Die zijn dicht bij God, die kunnen voor ons bidden.' Die dag wordt aangeduid met Allerheiligen.

'Álle overledenen'

De bisschop vervolgt over Allerzielen: 'En wij bidden als mensen voor degenen die op weg zijn naar de hemel, die vanuit het aardse leven nog iets van zuivering of loutering nodig hebben. Om nou zo in één keer in het volle licht te staan... Daar moet je een beetje naartoe groeien. Daarom bidden wij op Allerzielen voor de overledenen. En ook wel belangrijk', benadrukt hij, 'het is Állerzielen, dus het gaat om álle overledenen. Ook degenen die niet gekend worden, niet gekend zijn, degenen die stil op straat sterven omdat ze op straat zwierven. Dus in die zin is het heel inclusief.'
Bekijk in de video het gesprek met bisschop Ron van den Hout en de reportage op begraafplaats Selwerderhof:
'Je merkt dat mensen behoefte hebben aan het gedenken van doden'

Behoefte

Dinsdagavond, op Allerheiligen, ging Van den Hout voor in de Sint Jozefkerk in Groningen. 'Je merkt dat mensen behoefte hebben aan het collectief gedenken van de doden, de overledenen, hun dierbaren.'
'De herfst nodigt daar ook een beetje toe uit', vervolgt hij. 'Op een kerkhof rondlopen door de bladeren is eigenlijk ook iets moois. Dus je merkt dat begraafplaatsen iets organiseren om mensen gezamenlijk hun doden te laten herdenken.'

Sfeervolle avond

Zo ook op begraafplaats Selwerderhof in Groningen. Er staan vuurkorven met rode kaarsen, typisch voor Allerzielen. Pieter Kranenburg, beheerder van de begraafplaats, is aanwezig.
'Mensen kunnen hier het graf bezoeken van hun dierbaren. Er zijn een aantal onderdelen waar mensen aan mee kunnen doen. Mensen kunnen steentjes schilderen en die op het graf zetten van hun dierbaren, er is een klankschalensessie, en een dichter leest nu een gedicht voor. Tussendoor is er nog een koor dat wat gaat zingen', zegt hij.

Emotioneel

Kranenburg organiseert de avond zodat mensen 's avonds een graf kunnen bezoeken, wat normaal niet mogelijk is. Twee bezoekers van de begraafplaats zijn er om hun partners te herdenken. 'Het is emotioneel, al die mensen, al die lampjes overal over het kerkhof heen en die fakkels', zegt een van hen.