Besluit over Hogelandster afvalkosten uitgesteld na commotie

Inwoners van het Hogeland gaan volgend jaar ook voor de groene container betalen
Inwoners van het Hogeland gaan volgend jaar ook voor de groene container betalen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Dat volgend jaar meer voor afval betaald zou moeten worden, stuit niet alleen inwoners maar ook een deel van de Hogelandster gemeenteraad tegen de borst. Daarom is het besluit over de kosten voor de groene en grijze container met een maand uitgesteld.
'Er wordt heel veel gepiekerd over de effecten van deze veranderingen', zegt CDA-raadslid Kristel Rutgers. De oppositie is niet blij met de aangekondigde aanpassing van de afvaltarieven. De partijen vragen zich af of er geen andere mogelijkheden zijn om te besparen op de kosten. 'Het is niet van voldoende kanten bekeken.'

'Afval niet duurder'

Vorig jaar gaf wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) de Hogelandsters nog een pluim omdat minder afval werd ingezameld. Hij liet toen weten dat de afvalinzameling niet duurder zou worden. ‘Dat zou zuur zijn', herhaalt CDA'er Rutgers wat de wethouder toen zei. Haar partij vindt het gek dat dit nu alsnog gebeurt. Het CDA wil dat de huidige manier van afval inzamelen wordt geëvalueerd voordat er een aanpassing komt.
Op sociale media leidt de aangekondigde aanpassing tot veel discussie. Ook heeft de gemeente boze brieven ontvangen.

Het waarom

Het college wil de afvalinzameling kostendekkend maken. Ook wil het college dat inwoners minder afval in de grijze container gooien. Om dat te bereiken, wordt de kiloprijs voor afval in de grijze container verdubbeld. Ook voor het aanbieden van de groene container moet straks betaald worden. Dat is nu nog gratis. Verder wordt het aantal keren dat gratis grofvuil kan worden ingeleverd, beperkt. Nu is dat vier keer per jaar, straks één keer.
'Door die ene euro op de groene container gaan mensen misschien sneller nadenken of ze de container bij de weg gaan zetten als die halfvol zit', liet wethouder Arjen Nolles (GroenLinks) tijdens de vergadering weten. Ook zit er in de grijze containers volgens de gemeente nog te vaak afval wat daar niet thuis hoort. Door een hogere prijs hoopt het college dat er beter wordt nagedacht over de inhoud van de containers.
Tegenover de prijsverhogingen staat wel dat het vaste tarief van de afvalstoffenheffing omlaag gaat. Maar dat staat niet in verhouding tot elkaar, vinden meerdere politieke partijen.

Afval verminderen: hoe dan?

Volgens de berekeningen van het CDA en de ChristenUnie gaan grote gezinnen meer betalen dan eenpersoonshuishoudens. 'Mensen kunnen afval zoals luiers niet apart inzamelen', zegt Rutgers. ChristenUnie-raadslid Nannet Gijzen laat een voor de gelegenheid meegebracht pakje melk zien.
'Inwoners worden aangespoord om minder afval in te zamelen. Maar hoe dan? Ik drink elke dag melk, maar in het algemeen is het aanbod in de supermarkt niet heel milieuvriendelijk. Ik weet daar toevallig wel wat van', legt Gijzen uit, die naast raadslid ook supermarkteigenaresse is. 'Schoonmaakmiddelen zitten bijvoorbeeld ook allemaal in hard plastic en dat is heel moeilijk anders te verkrijgen.'

Anders denken en doen

Wethouder Nolles vindt dat inwoners anders moeten gaan denken en doen. 'Je kunt ook uitwasbare luiers gebruiken. Als we dat apart moeten promoten, dan moeten we dat doen’, zegt hij. Wat het pakje melk betreft, kunnen inwoners volgens de wethouder ook voor melk in flessen kiezen. Zijn opmerkingen worden hem niet door alle partijen in dank afgenomen.
'U denkt dat iedereen de mogelijkheid heeft om een fles melk te kopen in plaats van een pak. Dat is niet realistisch’, zegt CDA'er Rutgers. Ook de ChristenUnie vindt dat grote gezinnen onevenredig geraakt worden.
De wethouder benadrukte dat er ingegrepen moet worden, omdat de gemeente anders een tekort van meer dan een miljoen euro krijgt. Verder ontkent hij dat grote gezinnen 'stiefmoederlijk' worden behandeld: 'In deze gemeente is de afvalstoffenheffing niet afhankelijk van de gezinsgrootte.' In andere gemeenten is dat volgens hem wel zo.

Alternatieven

De coalitiepartijen zijn verdeeld over het voorstel om de afvaltarieven aan te passen. GroenLinks is groot voorstander en vindt het vooral goed dat er een app komt waarmee mensen hun hoeveelheid afval kunnen bijhouden en tips krijgen. VVD en GemeentenBelangen zijn gematigder. Ze vinden het principe 'de vervuiler betaalt' goed, maar vragen zich af of er geen alternatieven zijn om de inwoners te ontzien.
Meerdere partijen bieden alternatieve mogelijkheden aan. Zoals het idee om de groene container in de winter minder vaak op te halen. Of om mensen die veel afval aanbieden, persoonlijk te benaderen.

Uitgesteld

Het besluit over de tarieven zou volgende week genomen worden, maar door de hoeveelheid vragen heeft het college besloten het uit te stellen tot december. 'Dat haalt de tijdsdruk weg en geeft de raad gelegenheid om meer vragen te stellen en ons de mogelijkheid om die op een juiste manier te beantwoorden', aldus wethouder Nolles.