GGD voegt test- en vaccinatielocaties in provincie samen

Mensen in de rij bij de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Stad
Mensen in de rij bij de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Stad © Tanja Tuinstra/RTV Noord
De GGD Groningen gaat binnen twee maanden alle test- en vaccinatielocaties in onze provincie samenvoegen. Dat betekent dat straks op alle locaties zowel pcr-tests kunnen worden afgenomen als vaccinaties kunnen worden gezet. De GGD belooft dat uiteindelijk 'in elk geval' zes locaties verspreid over de provincie overblijven.
Omdat de meeste locaties te klein zijn om het testen en vaccineren fysiek te scheiden, wordt daar straks in de ochtenduren getest en 's middags gevaccineerd. Het testen is alleen op afspraak.
Tussendoor wordt de boel grondig gereinigd om besmettingen te voorkomen. 'Dat gebeurt volgens een hygiëneprotocol waarvoor we een half uur de tijd nemen. Dus ook als mensen iets te vroeg langskomen voor hun prik, zit er nog genoeg speling in', zegt GGD-woordvoerder Bertine Nijholt.

Minder kosten en flexibeler

Reden voor het samenvoegen van de locaties is dat de coronapandemie over zijn hoogtepunt heen is. 'We testen alleen nog zorgmedewerkers en 70-plussers. En ook de meeste herhaalprikken zijn gezet', legt Nijholt uit.
Het aantal coronabesmettingen in onze provincie vlakt nog altijd af. De GGD Groningen test op dit moment gemiddeld honderd personen per dag. Zo'n vijftig tot zestig procent daarvan is positief. Volgens de GGD komen deze cijfers overeen met het landelijke beeld. Inmiddels zijn in onze provincie 120.000 herhaalprikken (met het aangepaste vaccin) gezet. Op dit moment gaat het nog om zo'n tweeduizend tot 2500 vaccinaties per dag. 'We zien dat het hoogtepunt van de najaarscampagne voorbij is.'
Niet alleen leidt het samenvoegen van de locaties tot kostenbesparingen, ook zegt de GGD hierdoor flexibeler te worden. 'Onze medewerkers worden de komende tijd breed opgeleid, zodat zij zowel kunnen testen als vaccineren. Voor ons bedrijfsproces betekent dit dat we daardoor ook sneller kunnen op- en afschalen als het ministerie van Volksgezondheid daarom vraagt. Dat is een groot voordeel', meent Nijholt.

Hoogezand en Appingedam

De eerste 'combinatielocaties' gaan maandag open in Hoogezand (Hora Siccemastraat 2) en Appingedam (Opwierdeweg 65). Dat betekent dat de vaccinatielocatie aan de Astronautenlaan 35 in Hoogezand vanaf vrijdag dicht gaat. Zaterdag sluit ook de testlocatie aan de Rondeboslaan 21 in Farmsum.
De GGD-locatie in Scheemda wordt nu al voor zowel vaccinaties als pcr-testen ingezet, maar dat gebeurt op verschillende dagen. Op maandag, dinsdag, woensdag en zondag wordt er getest, terwijl er op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt gevaccineerd.

Zeker zes locaties in provincie

Het is de bedoeling dat eind dit jaar minimaal zes combinatielocaties verspreid over de provincie overblijven. De GGD streeft ernaar dat mensen binnen een half uur rijden met de auto een test- en vaccinatielocatie kunnen bereiken en dat deze ook per openbaar vervoer bereikbaar zijn.
Welke van de huidige veertien locaties de komende maanden nog meer worden gesloten, is nog niet bekend. 'We zitten nog middenin dat proces en maken binnenkort een keuze', stelt Nijholt.

't Witte Lam blijft open

Eerder was al bekendgemaakt dat in de nieuwe GGD-testlocatie op bedrijventerrein 't Witte Lam in Groningen binnenkort ook wordt gevaccineerd. Dit pand is sinds twee weken open, nadat het huurcontract van de oude testlocatie aan de Europaweg in de stad halverwege vorige maand afliep.
Nu nog zes priklocaties en acht testlocaties

De GGD heeft momenteel nog zes vaccinatielocaties: in Appingedam (Opwierdeweg 65), Groningen (Osloweg 55 en Protonstraat 16), Hoogezand (Astronautenlaan 35; vanaf vrijdag dicht), Scheemda (Plantsoenlaan 19) en Veendam (Zwaaikom 20). Er zijn nu nog acht testlocaties, waaronder drie teststraten: Farmsum (Rondeboslaan 21; vanaf zaterdag dicht), Grijpskerk (De Riet 2) en Veendam (Schippersstraat 33). Bij de overige vijf locaties kun je lopend naar binnen: Groningen (Zeewinde 1), Hoogezand (Hora Siccemastraat 2), Stadskanaal (Tinnegieter 21), Scheemda (Plantsoenlaan 19) en Uithuizen (M.J. Bultenastraat 8).