Raad van State wijst mijnbouwschadeclaim Hoogkerker af

Bevingsschade aan een woning
Bevingsschade aan een woning © ANP
Een inwoner van Hoogkerk moet het doen met de schadevergoeding die het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) hem heeft toebedeeld. Dat heeft de Raad van State in een einduitspraak bepaald.
De Hoogkerker had een schadevergoeding van ruim 30.000 euro toegewezen gekregen wegens aardbevingsschade. Maar volgens de man is de schade aan zijn boerderij aan de Aduarderdiepsterweg veel groter dan uit de onderzoeksrapporten van het IMG blijkt.

Onpartijdigheid IMG betwist

De Hoogkerker vindt bovendien dat het IMG geen onafhankelijk orgaan is. Volgens hem kunnen taxaties die in opdracht van het IMG worden gedaan niet onpartijdig en onafhankelijk zijn.
Dat komt volgens hem omdat de belangen van het IMG en de Nederlandse Staat nauw met elkaar zijn verstrengeld. Volgens de bewoner heeft de overheid immers groot belang bij de gaswinning en heeft de Staat de neiging schade-uitkeringen zo laag mogelijk te houden.

Geen bewijs voor belangenverstrengeling

De hoogste bestuursrechter is het daar niet mee eens en benadrukt dat het IMG voor onderzoeken en taxaties in de meeste gevallen onafhankelijke deskundigen inschakelt. Mocht blijken dat een deskundige niet geheel onafhankelijk is, dan kan de taxatie alsnog verworpen worden.
Alleen meent de Raad van State dat de Hoogkerker in zijn geval geen enkel bewijs heeft geleverd voor belangenverstrengeling.

Taxatierapport NAM niet overgenomen

Ook diens bewering dat het IMG grotendeels een eerdere schadetaxatie van de NAM in 2014 heeft overgenomen in het laatste taxatierapport van 2019, klopt volgens de Raad niet. Wel heeft het NAM-rapport als vergelijkingsmateriaal gediend bij de nieuwe schadebeoordeling.
Bovendien zijn de uitkomsten niet hetzelfde, aldus de hoogste bestuursrechter. Acht jaar geleden wees de NAM de schadeclaim van de hand, omdat het gasbedrijf meende dat de schade aan de boerderij niet aan de gaswinning en aardbevingen te wijten was. Het IMG vond van wel en keerde de man een schadevergoeding van ruim 30.000 euro uit.
De Raad van State vindt dit bedrag een juiste compensatie voor de schade aan de boerderij van de Hoogkerker.