Deze dag: De rijksten op een rij

Ondernemer Remon Vos
Ondernemer Remon Vos © Montage RTV Noord
Inmiddels is het een traditie geworden. Het zakenblad Quote publiceert jaarlijks een lijst met de rijkste Nederlanders. Bezitters van enorme kapitalen, landhuizen, jachten en hele dure auto’s op volgorde van één tot 500, dus aangevoerd door het selecte groepje miljardairs dat ons land rijk is. De ranglijst wordt afgedrukt sinds deze dag, 5 november 1996.
Het is ‘een gegeven om even bij weg te dromen’, veronderstelt Loek Mulder, mijn collega met kennis van economische zaken die met enige regelmaat over de puissant rijken publiceert. Vorig jaar maakte hij een verhaal met Remon Vos, net als hijzelf afkomstig uit Stadskanaal. De vastgoedmagnaat prijkte toen op nummer twee van de ranglijst. Alleen de mevrouw van Heineken bezat meer dan hij.
Wat de Groninger rijken anders maakt? ‘Geen oud geld’, aldus Loek, ‘geen adel die sinds generaties veel geld bijeen vergaard hebben’. Geen fortuinen dus van bijvoorbeeld de familie Fentener van Vlissingen, of de Oranjes. Groningse rijken zijn ondernemers. Succesvolle ondernemers.
Rijkdom is glamour. En wie heeft zich nou nooit afgevraagd: ‘als ik toch eens zoveel geld zou hebben?’, stelt Loek Mulder. Vorig jaar praatte hij uitvoerig met de ‘vastgoedtsaar’, zoals Quote Remon Vos typeert. In 2020 kwam hij binnen op de 18de plaats van de rijkenlijst. Een jaar later steeg hij door de beursgang van zijn bedrijf in één ruk door naar plek twee.
Volgens de berekeningen van Quote is Vos op dat moment 5,7 miljard euro ‘waard’. Daarmee staat hij ruim vóór Marcel Boekhoorn en John de Mol, om een paar voorbeelden te noemen. De Groninger hoeft alleen Heineken-nazaat Charlene de Carvalho (13,5 miljard) voor zich te dulden.
Wat opvalt in het verhaal van Loek is de energie die Vos uitstraalt: ‘geen spoor van vermoeidheid van de overvolle werkweek, waarop hij met zijn vliegtuig Europa doorkruist met een vanzelfsprekendheid waarmee een ander op de fiets stapt. Steevast heeft hij om zeven uur in de ochtend zijn eerste afspraak.’
Een gewone man van 52 jaar die heel veel doet op een dag, en op dat moment even in Groningen is ‘omdat zijn broertje jarig is'. Een doener. Al heel jong waste hij auto’s. Werkte lang en veel. In een slagerij, en in de telefoonzaak van zijn vader aan het Damsterdiep in Groningen. Het bestaat nog, dat klassieke verhaal ‘van krantenjongen tot miljonair’. Zijn vrouw Carolien, dochter van het hoofd van de basisschool in Heiligerlee, ontmoet hij in de trein van Winschoten naar Groningen, op weg naar de detailhandelsschool.
Vos is een nieuwe naam onder de Groninger rijken. Vuursteen, Wagenborgen, Pon, Borgesius... ze staan al jaren in het Quoterijtje. Remon Vos is een blijver. Ook al blijkt uit de editie van dit jaar, dat hij een paar plaatsen gezakt is. De beurswaarde van zijn vastgoedbedrijf zakte meer dan een miljard euro. Hij staat nu op vijf.
Zijn bedrijf CTP (Central Trade Park) begon hij samen met twee Groningse compagnons door een stuk grond te verwerven in Tsjechië. Het is ook de huidige woonplaats van Vos. Groningen is er om familie bezoeken, maar ‘zakelijk niet interessant'.
Sinds op deze dag in 1996 de ranglijst wordt bijgehouden, was Wijnand Pon uit Garnwerd – rijk geworden door stierensperma en auto-import - jarenlang de Groninger met het meeste bezit. Hij woont en werkt hier wel. Samen werden de vijfhonderd rijkste Nederlanders het afgelopen jaar bijna vijf procent rijker en steeg hun gezamenlijk bezit tot 230 miljard euro. Er zijn 47 miljardairs in Nederland.