Nieuwe duurzame WarmteCentrale geopend op Zernike Campus

Opening van de WarmteCentrale
Opening van de WarmteCentrale
De nieuwe WarmteCentrale van WarmteStad is donderdagmiddag officieel geopend. De centrale gaat, gecombineerd met het zonnewarmtepark bij Dorkwerd, warmte opwekken voor circa 12.500 huishoudens in Groningen.
WarmteStad wil met de nieuwe WarmteCentrale duurzaam energiegebruik in Groningen bevorderen. 'Met de nieuwe warmtecentrale kunnen we duurzame restwarmte leveren, waarmee we klaar zijn voor aanvullende duurzame bronnen in de toekomst', aldus WarmteStad.
Het warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee warmte vervoerd wordt naar gebouwen en woningen met warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en wordt warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen.
Nieuwe duurzame WarmteCentrale geopend op Zernike Campus

Vijfduizend woningen

'Op dit moment kan de WarmteCentrale ongeveer vijfduizend woningen in Groningen verwarmen. Op termijn worden dit er ongeveer 12.500', vertelt projectmanager Theo Venema. De huizen, kantoren en schoolgebouwen die nu al zijn aangesloten op het warmtenet, krijgen hun warmte nu nog uit de tijdelijke warmtecentrale op Zernike Campus. Vanaf eind november neemt de nieuwe centrale de warmtevoorziening in fases over, als de nieuwe centrale goed werkt.

Lekker warm in huis

In Selwerd werden deze maand de eerste koophuizen aangesloten op het warmtenet van Warmtestad. Ook het huis van Jeanet Huismans uit Selwerd is aangesloten op het warmtenet, en dat bevalt goed. 'Ik heb nog geen storingen gehad, en het is hier heerlijk warm,' zegt Huismans. 'Vooralsnog vind ik het dus heel prettig.'

Geen zorgen voor de winter

Op een zonnige dag kan het water in het leidingnetwerk oplopen tot 85 graden. 'Dat is meer dan genoeg om huizen lekker warm te krijgen,' zegt Venema. Maar ook in de winter hoeven mensen zich geen zorgen te maken. 'Als het buiten heel erg koud is, dan kunnen we op gas draaien. Dan is het alle hens aan dek zeg maar, maar dat is echt alleen als het heel erg koud is', zegt directeur Dick Takkebos.