Bouw grootste zonnewarmtepark van Nederland begonnen in Dorkwerd

Gedeputeerde Melissa van Hoorn trapt de bouw van het zonnewarmtepark in Dorkwerd af
Gedeputeerde Melissa van Hoorn trapt de bouw van het zonnewarmtepark in Dorkwerd af © Solarfields
De eerste schop is de grond in voor de bouw van het grootste zonthermiepark van Nederland. In Dorkwerd verrijst naar verwachting volgend jaar een park van twaalf hectare groot met ongeveer 24.000 zonnecollectoren, dat warmte moet leveren aan tienduizend huishoudens in Noordwest-Groningen.
Inwoners van de stadwijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen en bedrijven die zijn aangesloten op het warmtenet, krijgen straks een kwart van hun energie geleverd door het park.
'Deze zonnewarmte wordt hoofdzakelijk in de zomer gewonnen, maar is vooral in de winter nodig. Dit lossen we op door een deel van de warmte in de zomer op te slaan; de zogenoemde seizoensopslag', legt Dick Takkebos, directeur van WarmteStad uit.

Warmtetechniek

Bij het duurzame energieproject wordt volgens de ontwikkelaars gewerkt met een nieuwe techniek. De collectoren die in Dorkwerd staan opgesteld op het voormalig baggerdepot, wekken geen elektriciteit maar warmte op.
Dat zit zo: er loopt water langs de opgewarmde collectoren, wat op een zonnige dag verwarmd kan worden tot 85 graden Celsius. Deze warmte vindt later een weg naar duizenden huishoudens. 'Met deze techniek zijn wij in staat om een bijdrage te leveren aan een aardgasvrij Groningen', aldus Jan Martijn Buruma, projectdirecteur van Solarfields.

Bezwaren omwonenden

De plannen voor het energieproject stammen uit 2018. Niet veel later spraken omwonenden uit zorgen te hebben over de natuur. Die zou er, met de aanleg van het park, bekaaid vanaf komen.
De ontwikkelaars melden dat zij hier rekening mee houden. 'Het park wordt landschappelijk en ecologisch ingepast.' Ook omwonenden zouden zijn meegenomen in de plannen.