Regio vraagt kabinet om 63 miljoen voor trein Veendam - Stadskanaal

Het spoor bij museumspoorlijn STAR in Stadskanaal, de beoogde stationslocatie voor de trein naar Stadskanaal
Het spoor bij museumspoorlijn STAR in Stadskanaal, de beoogde stationslocatie voor de trein naar Stadskanaal © Martijn Folkers/RTV Noord
De provincies Groningen en Drenthe en een hele rits noordelijke gemeenten gaan met een zogeheten bidbook Nedersaksenlijn de boer op. Ze willen staatssecretaris Vivianne Heijnen overtuigen om 63 miljoen euro beschikbaar te stellen om de treinverbinding Veendam - Stadskanaal alsnog mogelijk te maken.
Komende donderdag overhandigt een delegatie uit het noorden het bidbook aan staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur.

Nieuw offensief

Het bidbook is een nieuw offensief om de treinverbinding Veendam - Stadskanaal alsnog gerealiseerd te krijgen. Pal voor de Statenverkiezingen van 2019 maakte gedeputeerde Fleur Gräper bekend dat Stadskanaal haar diep gekoesterde wens in vervulling zou zien gaan.
Afgelopen voorjaar berekende spoornetbeheerder ProRail echter dat de treinverbinding geen kleine 70 miljoen, zoals eerder werd verondersteld, maar minimaal 115 miljoen euro zou kosten. Zou Stadskanaal alsnog een sneltrein moeten krijgen, dan zou de bouwsom stijgen naar 131 miljoen euro.

'Trein is bijzondere verplichting'

Dat was een forse tegenvaller voor de regio. De verbinding Veendam - Stadskanaal is noodzakelijk als onderdeel van de Nedersaksenlijn, de treinverbinding die Groningen via Emmen verbindt met de regio Twente. Het deel Veendam - Stadskanaal is onderdeel van het ontbrekende stuk spoor tussen Veendam en Emmen.
Verschillende fracties pleitten afgelopen week in een commissievergadering van Provinciale Staten voor de realisatie van de treinverbinding Veendam - Stadskanaal. ‘Deze draagt bij aan de ontwikkeling van de gehele oostelijke regio’, zo vatte Peter Gerrits (D66) het standpunt van veel fracties samen. ‘We hebben een bijzondere verplichting aan de bewoners van Oost-Groningen om deze lijn te realiseren.’

Broodnodige boost

In het bidbook wordt gewezen op de grote bijdrage die de Nedersaksenlijn kan hebben voor de ontwikkeling van de zogeheten Brede Welvaart in Zuidoost-Groningen, Drenthe en Twente. Het kan de regio de broodnodige boost geven die het nodig heeft, zo is de opvatting van de regio.