Cel- en werkstraf geëist voor poging tot doodslag met glas

Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak © RTV Noord
Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen een 26-jarige Stadjer een celstraf van vijftien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. De man zou met een glas een klap hebben uitgedeeld, waarbij zijn slachtoffer gewond raakte in de halsstreek. Naast de celstraf eiste de officier ook een taakstraf van 240 uur.
De verdachte kreeg in januari 2019 in een kroeg in de Peperstraat in Groningen een woordenwisseling met een andere cafébezoeker. Die zou kwetsende opmerkingen hebben gemaakt over de dood van de broer van de verdachte. Die verdronk op nieuwjaarsochtend 2013 in een sloot bij Ruischerwaard in de stad.

Verdrinking

Over die verdrinking is destijds veel te doen geweest, omdat de vader als arts het lichaam van zijn zoon waste en blauwe plekken constateerde. Een patholoog was daar destijds duidelijk over: de waarschijnlijkheid van verdrinking was groter. De familie berustte hierin.
De opmerking van de cafébezoeker, jaren na het tragisch ongeval, schoot de verdachte in het verkeerde keelgat. Op camerabeelden die tijdens de zitting werden beschreven, was te zien dat de verdachte hem wilde aanvallen en werd tegengehouden. Toch werd de ander door een glas geraakt.

Andere scenario's

De advocaat van de verdachte hekelde het feit dat de camerabeelden niet in het dossier zaten en hij dit niet kon verifiëren. Er zijn andere scenario’s mogelijk waardoor het letsel kan zijn ontstaan, zei de verdediger.
De officier van justitie hield er in haar strafeis rekening mee dat de man kort voor het incident nog was veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Verouderde zaak

Aan de andere kant had de Stadjer inmiddels zijn zaakjes op orde met een bedrijf en een gezin. Dat moet niet worden doorkruist, vond de aanklaagster. Door de coronaperiode en capaciteitsproblemen heeft de verdachte te lang op de afhandeling van de zaak moeten wachten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.