Gemeente wil culturele broedplaats in oude tabaksfabriek Niemeyer

De ingang van de fabriek langs de Paterswoldseweg
De ingang van de fabriek langs de Paterswoldseweg © Marco Grimmon/RTV Noord
De voormalige Niemeyer-tabaksfabriek in de stad Groningen krijgt een culturele bestemming. Om dat te realiseren is vastgelegd dat Niemeyer de fabriek in principe alleen aan de gemeente mag verkopen.
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) wil geen enkel risico lopen. Via de Wet voorkeursrecht gemeenten is daarom zeker gesteld dat bij een eventuele verkoop het pand als eerste wordt aangeboden aan de gemeente.
Als de gemeente en Niemeyer er om wat voor reden dan ook niet uitkomen mag Niemeyer het pand aan een andere partij verkopen. Maar die is dan gebonden aan strenge eisen wat betreft de invulling. De gemeente wil dat het gebouw een broedplaats wordt voor creatieve ondernemers, zoals kunstenaars. Ook kunst- en cultuurinstellingen zouden een plek kunnen krijgen in de voormalige fabriek. Het is Van Niejenhuis om het even of de gemeente het pand koopt of dat een marktpartij de plannen verwezenlijkt.

Geen woningbouw

Er komt in ieder geval geen woningbouw op het fabrieksterrein. 'Wij hebben voldoende bouwgrond in handen met onder meer Meerstad en de Suikerzijde. We kunnen dus nog jaren vooruit met het bouwen van woningen. Rondom het fabrieksterrein is wel sprake van woningbouw, dus op die manier krijgen we een goede mix van wonen en werken', aldus Van Niejenhuis.
De Niemeyer-fabriek in Stad
De Niemeyer-fabriek in Stad © Marco Grimmon/RTV Noord

Gezondheid

Een tabaksfabriek past niet echt bij het gezonde imago dat de stad graag uitstraalt. Maar volgens de PvdA-bestuurder is dat geen reden om de voormalige fabriek te slopen. 'We kunnen het juist aangrijpen om te zeggen dat het nu klaar is met de tabak in Groningen.' De fabriek blijft dus behouden, de loodsen rondom het pand zouden wel tegen de vlakte kunnen gaan.
Door gebruik te maken van de Wet voorkeursrecht eist Niejenhuis het pand min of meer op. 'Je wilt niet dat er een Amerikaanse investeerder komt en dat die het gebouw jarenlang leeg laat staan met de hoop op een zwichtende gemeente die uiteindelijk toch voor woningbouw kiest.' Met een woningbouw bestemming zou de grond vele malen meer waard worden. Dat gaat dus niet gebeuren en volgens de wethouder is dat ook altijd gezegd tegen Niemeyer.

Mogelijke weerstand

De bestuurder snapt dat de maatregel op enige weerstand kan stuiten. Niemeyer is vrijdagochtend ingelicht. Het is niet voor het eerst dat de gemeente een voorkeursrecht legt op bezit van de tabaksfabrikant. Dat gebeurde eerder met een terrein aan de Peizerweg in de stad. Daar komt een ontsluitingsroute voor de nieuwe woonwijk Suikerzijde.
Tabaksfabrikant BAT Niemeyer heeft nog niet gereageerd op het besluit van de gemeente.