Oplevering stikstoffabriek Zuidbroek opnieuw vertraagd

De bouw van de nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek kampt nogmaals met vertraging. De bedoeling is nu dat de fabriek begin volgend jaar in bedrijf komt.
Dat bevestigt woordvoerder Marie-Lou Gregoire van Gasunie, na berichtgeving van DvhN: 'We gaan ervan uit dat in januari de eerste stikstof wordt geproduceerd. Maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken', zegt Gregoire.
Oorspronkelijk zou de fabriek in april dit jaar gereed zijn, maar de opleveringsdatum is al diverse malen naar achteren geschoven.
Eerst Covid, toen materialen, nu personeel
'Eerst hadden we te maken met Covid-19, toen met gebrek aan materialen en daarna met gebrek aan personeel', somt de Gasunie-woordvoerder op. De problemen leidden eerder tot een conflict tussen Gasunie en de aannemer. Dat conflict werd bijgelegd nadat Gasunie met extra geld over de brug kwam, zodat de aannemer meer personeel kon inzetten om de bouw te versnellen.
Het einde is in zicht, maar kennelijk zit het venijn in de staart
'Helaas is de versnelling weggeëbd. Er was onvoldoende personeel beschikbaar', verzucht Gregoire. 'Het einde is in zicht, maar kennelijk zit het venijn in de staart.'
Geen gevolgen voor afbouw gaswinning Groningen
Gregoire benadrukt dat de nieuwe vertraging bij de bouw van de stikstoffabriek geen gevolgen heeft voor de resterende gaswinning in Groningen. Zoals bekend is het de bedoeling dat deze gaswinning uiterlijk in 2024 wordt gestaakt. In het winningsjaar 2022 - 2023 wordt nog 2,8 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem gehaald. Alleen in uiterste nood - een zeer strenge winter - kan dat meer worden.
Van hoog- naar laagcalorisch gas
Het Groningse gas is laagcalorisch, in tegenstelling tot het hoogcalorische gas uit het buitenland. De nieuwe fabriek bij Zuidbroek is bedoeld om geïmporteerd aardgas geschikt te maken voor cv-ketels en andere apparatuur in Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat gebeurt door stikstof toe te voegen.