Vier van zes gedeputeerden Groningen willen door en zijn lijsttrekker

Melissa van Hoorn
Melissa van Hoorn © GroenLinks
Het merendeel van de huidige gedeputeerden in onze provincie wil door in de provinciale politiek en is lijsttrekker voor zijn of haar partij bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar.
Zo is Melissa van Hoorn de lijsttrekker voor GroenLinks. Van Hoorn volgde in januari van dit jaar Nienke Homan op als gedeputeerde en is nu de lijstaanvoerder voor de grootste partij in de Provinciale Staten.
Eerder deze werd bekend dat Tjeerd van Dekken door wil en lijsttrekker is voor de Partij van de Arbeid. Dat geldt ook voor Mirjam Wulfse, die moet proberen de VVD naar een goede verkiezingsuitslag te loodsen. Vlak na de zomer werd al bekend dat Johan Hamster, die op dezelfde dag als Van Hoorn werd beëdigd als gedeputeerde, de lijsttrekker is voor de ChristenUnie.

Twee gedeputeerden stoppen

De huidige gedeputeerden Fleur Gräper en IJzebrand Rijzebol zien we na de verkiezingen niet terug in de provinciale politiek. Gräper zei toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en Rijzebol hoopt te gaan genieten van zijn politiek pensioen.
Naast de bekendmaking van de lijsttrekkers van de besturende partijen werd ook bekend dat huidig statenlid Robert Pestman de lijsttrekker is voor BVNL. Voor nieuwkomer BoerBurgerBeweging trekt Gouke Moes de kar.
De SP komt met Agnes Bakker als lijsttrekker op de proppen. Bakker volgde als Statenlid Jan Hein Mastenbroek op, die het vorig jaar na tien jaar Statenlidmaatschap voor gezien hield.

Nieuwkomers

In de provinciale politiek wordt er rekening mee gehouden dat er meer partijen willen meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen dan vier jaar geleden. Toen deden er 14 partijen mee aan de verkiezingen. Naast de BoerBurgerBeweging probeert onder meer nieuwkomer JA21 een kieslijst aan te leveren. Ook werd eerder dit jaar een delegatie van Volt gesignaleerd voor het provinciehuis voor het opnemen van een promotievideo voor de verkiezingen.