Eerste verdachte (16) rellen Grote Markt voor de rechter

De vernielde winkelpui van Greving & Greving opticiens
De vernielde winkelpui van Greving & Greving opticiens © ProNews
Een 16-jarige jongen staat vandaag voor de kinderrechter vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de rellen op de Grote Markt in november vorig jaar. Relschoppers hielden huis in het centrum van Groningen en sloopten onder meer de pui van opticien Greving en Greving aan de Grote Markt.
De rellen vonden op 21 november in het stadscentrum plaats, na afloop van een coronademonstratie. Een groep jonge relschoppers ging flink tekeer op de Grote Markt: een bushokje en verschillende etalages van winkels werden aan diggelen geslagen. Ook stak een groep jongeren vuurwerk af in het centrum. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid het centrum schoonvegen.
De politie zocht drie verdachten die op camerabeelden herkend waren. In eerste instantie gaf de politie geblurde foto's van het drietal vrij. Toen ze zich een week later nog niet gemeld hadden, publiceerde de politie de onbewerkte foto's. Daarop volgden aanhoudingen.

Pui van brillenwinkel ging aan diggelen

De 16-jarige jongen uit Stad wordt verdacht van het kapot gooien van de pui van brillenwinkel Greving en Greving aan de Grote Markt. Hij zou stenen door de ruit gegooid hebben en daarna zonnebrillen gestolen hebben. Ook heeft hij volgens het Openbaar Ministerie samen met anderen abri's kapotgemaakt en fietsen uit rekken getrokken en op straat gegooid. De jongen staat ook terecht voor een scooterdiefstal die hij een paar maanden later gepleegd zou hebben.
Omdat de verdachte minderjarig is, is de zitting besloten en mogen er behalve de ouders geen andere aanwezigen in de zaal zijn.