Miljoenen extra nodig voor busvervoer in de provincie

Een bus stopt bij het UMCG
Een bus stopt bij het UMCG © Martijn Folkers/RTV Noord
De provincie en de gemeente Groningen zijn miljoenen euro’s extra kwijt aan het openbaar vervoer in Stad en Ommeland. Het OV-Bureau moet over het jaar 2022 tussen de 7 en 9 miljoen euro extra betalen aan vervoerder Qbuzz.
De extra kosten zijn onder meer te verklaren door hoge brandstofkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne en hoog ziekteverzuim onder het personeel van de vervoerder. Ook zijn de passagiersaantallen nog niet op het oude niveau van voor de coronacrisis, wat Qbuzz ook geld kost.

Qbuzz heeft valide redenen

Het OV-Bureau heeft als concessieverlener besloten dat Qbuzz valide redenen heeft om van de aandeelhouders een extra bijdrage te vragen voor het jaar 2022. De provincie Groningen, gemeente Groningen en provincie Drenthe zijn gezamenlijk aandeelhouder van het OV-Bureau. Begin 2023 wordt bekend hoe groot het tekort exact is. In een brief aan Provinciale Staten schrijft de provincie dat het rekening houdt met een tekort van tussen de 7- en 9 miljoen euro.
De drie aandeelhouders staan daarvoor aan de lat, waarbij de verdeelsleutel is dat de provincie 44 procent moet bijdragen, de gemeente Groningen 21 procent en de provincie Drenthe 35 procent. In de brief aan Provinciale Staten schrijft de provincie dat het verwacht een bedrag tussen de 3 en 4 miljoen extra te moeten betalen. Voor de gemeente Groningen zou het gaan om een bedrag tussen de 1,5 en 1,9 miljoen euro.

Buslijnen in stand houden

Het busvervoer gaat de provincie de komende jaren sowieso extra geld kosten. Naast het wegwerken van het tekort over 2022 heeft Provinciale Staten aan gedeputeerde Fleur Gräper gevraagd om de lijnen 45 (Spijk-Loppersum), 139 (Surhuisterveen - Groningen) en 637 (Zoutkamp-Zuidhorn) te redden van de ondergang.
Om het openbaar vervoer betaalbaar te houden, had het OV-Bureau voorgesteld deze lijnen in dunbevolkte gebieden te schrappen. Maar mede op initiatief van de ChristenUnie is besloten deze lijnen in leven te houden, om zo de leefbaarheid in deze regio’s op peil te houden. De provincie heeft besloten om in totaal 1,85 miljoen euro over te maken aan het OV-Bureau, zodat deze buslijnen in elk geval tot 2026 zijn gered.