Muzikant Herbert Bartmann woensdag in Twij Deuntjes

De veelzijdige muzikant Herbert Bartmann uit Oldenburg is woensdagavond te gast in het streektaalmuziekprogramma Twij Deuntjes veur ain Cent.
Herbert Bartmann uit Oldenburg is een zeer veelzijdig multi-instrumentalist die al sinds de jaren zeventig in de Platt-Duitse muziekscene actief is.
Drie jaar geleden keerde Bartmann terug naar zijn Oostfriese roots, nadat hij jaren actief was geweest als sessiemuzikant in opamestudio's en theaterproducties in Noord-Duitsland.
In 2007 verscheen de solo-cd 'Temmi', met liedjes in het Platduits. Hiervoor kreeg hij de prestigieuze 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik'. Een maand geleden verscheen van hem de nieuwe cd 'Herbert Bartmann ruusmusik'.
Hij won in 1982 de eerste prijs op het Nederduitse Songfestival van de NDR. Hij was naast zijn solo werk toentertijd ook groepslid van de in Ostfriesland vermaarde band Laway. Het debuutalbum van de groep werd in 1983 gehonoreerd met de in Duitsland zeer belangrijke 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik'.
In 1985 ging Bartmann naar Schotland voor een doedelzakstudie. Onder zijn leiding nam de Scandinavian Seaways Pipe Band uit Hamburg  als eerste Duitse band deel aan het beroemde World Pipe Band Pipeband Championships in Schotland. De doedelzak is nog steeds van belang in zijn muziek: Bartmann maakt al twintig jaar deel uit van het duo Contrario dat doedelzak met kerkorgel verbindt.
Presentator Henk Scholte heeft in Twij Deuntjes veur ain Cent een uitgebreid interview met Herbert Bartmann. De muzikant brengt ook een aantal liedjes live ten gehore.
Twij Deuntjes veur ain Cent, woensdag 29 december, 18.02u (Radio Noord)