Jan (91) heeft oplossing voor volle snelwegen en parkeerplaatsen: de overdekte dubbele scootmobiel

De overdekte Scootmobiel van Jan Tjoelker
De overdekte Scootmobiel van Jan Tjoelker © Jan Sliep/RTV Noord
Jan Tjoelker (91) heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor te volle snelwegen en het is ook nog eens goed voor het milieu: de overdekte dubbele scootmobiel. Dat is een verlengde scootmobiel die rondom is dicht gebouwd met plexiglas, om zo comfortabel te kunnen rijden. Weer of geen weer.
Een aantal weken geleden trof Ronald Niemeijer meneer en mevrouw Tjoelker op de Grote Markt in hun duurzame, zelfbedachte voertuig. Dat was natuurlijk een bijzondere verschijning. Ze trokken dan ook veel bekijks in de binnenstad.

Kerstversiering al in huis

Om nog even rustig naar de uitvinding te kijken, gaat het team van Expeditie Grunnen langs bij Jan (91) en Everdina (88) Tjoelker in Groningen. Het huis van de familie Tjoelker is al gezellig aangekleed met kerstversiering. 'Wel een beetje vroeg, maar ach', merkt Everdina op.
Mevrouw Tjoelker was vroeger kinderjuf en dat is te zien in het huis. Er staat nog een verzameling poppenkastpoppen en verschillende mooie schilderijen die zij zelf gemaakt heeft. Meneer Tjoelker, die graag met 'je' en bij de voornaam wordt aangesproken, vertelt vol trots over zijn carrière als chauffeur bij de marechaussee. Later was hij decennia lang buschauffeur. Niet heel verrassend dus dat hij echt iets heeft met rijden en voertuigen.
Jan & Everdina Tjoelker
Jan & Everdina Tjoelker © Marjolein Koning

Droog boodschappen doen

Na een kop koffie en wat lekkers mogen we de scootmobiel bewonderen. Die staat buiten netjes onder een op maat gemaakte overkapping waar de accu's handig kunnen worden opgeladen. Het betreft een verlengde scootmobiel, geschikt voor twee personen. Rondom is een stalen frame gebouwd dat dicht is gemaakt met plexiglas, met daarin twee deuren. Er is zelfs een provisorische achteruitkijkspiegel ingebouwd.
Het idee zelf komt van Tjoelker zelf. Samen met een garagebedrijf heeft hij dit in elkaar gezet. Voor het echtpaar een fantastische oplossing, want ze zitten droog en kunnen er hun boodschappen mee doen. Maar ze kunnen er ook even de stad mee in. En omdat het een invalidenvervoermiddel is, mogen ze overal komen. In de winkelstraat, op fietspaden, voetpaden, noem maar op.

'Perfect voor korte afstanden'

Daarnaast ziet Jan er toekomst in 'met alle parkeerproblemen, overvolle autowegen door auto's die meestal gevuld zijn met maar één persoon is dit een perfecte uitkomst voor korte afstanden', zegt hij. 'Daarnaast is het natuurlijk heel duurzaam, want een scootmobiel stoot geen CO2 uit.'
Of het gaat aanslaan bij het grote publiek is afwachten, maar voor de Tjoelkers is het perfect. 'We zijn op deze manier op de meikermis geweest, we rijden door de Herestraat heen, de markt op bij alle kramen langs. Weer of geen weer, wij kunnen mooi eruit', vertelt Jan trots.

Bekijk Expeditie Grunnen

Expeditie Grunnen bekijk je vanaf 19.00 uur hieronder of via uitzending gemist.
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!
Expeditie Grunnen test een overdekte dubbele scootmobiel