Warming-up: FC Utrecht - FC Groningen

Beeld uit FC Utrecht-FC Groningen van afgelopen maart
Beeld uit FC Utrecht-FC Groningen van afgelopen maart © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.
Voor het eerst sinds 2019 trainde FC Groningen weer eens achter gesloten deuren. Vrijdag waren supporters en pers niet welkom om de tactische training van de Trots van het Noorden te bekijken.
'We hebben niet zoveel geheims gedaan', zei trainer Frank Wormuth na afloop. 'Je weet dat als trainers iets geheim doen, we dan bezig gaan met spelhervattingen of met het systeem. We hebben dit pas besloten, want we weten hoe onze pers is. Ze schrijven alles op en dan kan de tegenstander alles lezen. Jij (Stefan Bleeker, red.) bent ook iemand die veel op Twitter schrijft. Het is normaal dat we in deze fase iets proberen en iets testen. Dan willen we niet dat de pers dat opschrijft.'
Volgens Wormuth blijft het eerst bij deze ene keer. 'We hebben nu dingen getraind die we normaal dus niet trainen. We hebben vakmannen van de pers om ons heen die alles opschrijven. We hebben iets gezien bij de tegenstander en daar hopen we van te profiteren.'
'We hebben iets gezien bij Utrecht, daarvan willen we profiteren'

De vorm: FC Groningen

Met nog twee wedstrijden te gaan tot de WK-break staat FC Groningen op de veertiende plaats in de Eredivisie. De ploeg van Wormuth vindt zich na twaalf speelrondes nog altijd bij de onderste ploegen terug en de winterstop komt wat dat betreft dan ook als geroepen.
'In Utrecht winnen is een grote uitdaging. Maar ik zeg altijd dat als je thuis niet wint dat je dan maar in uitwedstrijden punten moet halen', vindt Wormuth. 'De ploeg voelt zich fijn, we hebben zelfvertrouwen, maar we zijn nog altijd wisselvallig. Als je drie keer niet verliest dan is dat positief voor de sfeer.'
Daarmee doelt Wormuth op de wedstrijd tegen FC Dordrecht (0-3), PSV (4-2) en FC Emmen (0-0). De laatste keer dat FC Groningen verloor was op 16 oktober, toen FC Twente met 3-0 te sterk was.
'We zijn op de goede weg, maar de uitslagen zijn nog niet goed genoeg'

De vorm: FC Utrecht

De ploeg van Henk Fraser staat op de zevende plaats in de Eredivisie, met achttien punten. Vorige week won FC Utrecht met wat mazzel met 2-1 van sc Heerenveen, mede door een geweldig doelpunt van Anastasios Douvikas. De Griekse aanvaller maakte dit seizoen al zes doelpunten voor de Domstedelingen.
Fraser stuurt vanmiddag dezelfde elf spelers het veld op als tegen de Friezen. Het is zondag al voor de derde keer dat de coach met dezelfde ploeg start. 'Je wilt kijken naar bepaalde vastigheden', zegt Fraser tegen RTV Utrecht. 'En we willen uiteraard wat beter gaan voetballen. Daar zijn we keihard mee bezig.'

Waar moeten we op letten?

FC Groningen komt het hele seizoen al heel erg moeilijk tot kansen. Daarom zal het team er alles aan gelegen zijn om aanvallend wat beter voor de dag te komen dan in het overgrote deel van dit seizoen. De ogen zijn wat dat betreft gericht op Ricardo Pepi. De negentienjarige Amerikaan die al vijf competitiedoelpunten maakte is op dreef. Na een mindere wedstrijd tegen FC Emmen, zal in Utrecht het Groningse gevaar toch voornamelijk van hem moeten komen.

Historie

FC Groningen ging 42 keer eerder op bezoek in Utrecht voor een Eredivisieduel. Daarvan won de Trots van het Noorden acht keer, werd het tien keer gelijk en won FC Utrecht 24 wedstrijden. Vorig seizoen won FC Groningen met 3-1 in de Galgenwaard.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Utrecht - FC Groningen begint om 12.15 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 11.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Kurt Elshot doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.
Na de wedstrijd zullen er geen interviews met spelers en trainers zijn, aangezien FC Groningen een boycot heeft uitgesproken richting RTV Noord.

Blessures/schorsingen

Michael Verrips, Nordin Musampa, Liam van Gelderen en Tomas Suslov. Paulos Abraham is door de FC vervroegd op vakantie gestuurd na bedreigingen. Laros Duarte en Radinio Balker zijn twijfelgevallen.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen FC Utrecht
Vermoedelijke opstelling tegen FC Utrecht © RTV Noord