Silke Jonkman wordt met gejuich ontvangen in Plantsoenloop: 'Ze kennen me nu'

Silke Jonkman straalt na haar winst in de Plantsoenloop
Silke Jonkman straalt na haar winst in de Plantsoenloop © Henk Elderman/RTV Noord
Bijna een maand geleden won Silke Jonkman de 4 Mijl van Groningen. En dat was te merken bij de Plantsoenloop. Er klonk luid gejuich als de Harense voorbij snelde door het Noorderplantsoen.
Ze won de loop van acht kilometer over de onverharde paden. Een regenbui halverwege de middag had het parcours ook nog wat modderig gemaakt. Het was dus oppassen voor de deelnemers, en zeker ook voor Jonkman.

Crosstitel

Want voor eigen publiek lopen is mooi, maar er staan belangrijkere wedstrijden op het programma. Zoals de Warandeloop in Tilburg over drie weken waar de nationale crosstitel op het spel staat. 'Ik ben er vorig jaar tweede geworden. Dat was best verrassend. Ik denk dat ik nu beter ben. Daarom ga ik ook zeker voor het Nederlands kampioenschap. Daarnaast kan ik me daar ook plaatsen voor de EK cross,' kijkt Jonkman vooruit.
Silke Jonkman is binnen korte tijd een bekende Groningse atlete geworden

Zwaar parcours

De Plantsoenloop is een goede voorbereiding voor haar. Met overmacht komt ze zoals verwacht ruim voor de rest van het vrouwenveld over de finish op de Kruissingel. Ook nog eens in een mooie tijd van 26 minuten en 32 seconden.
'Het is best wel een zwaar parcours hier. Ik had de opdracht gekregen om me de eerste ronde niet over de kop te lopen. Ik merkte dat heel veel deelnemers dat wel deden want ik heb veel ingehaald. Dan is het lekker dat je je na vier kilometer nog heel goed en sterk voelt. In de tweede ronde kun je dan nog wat versnellen en maak je de wedstrijd wat leuker en krijg je het publiek goed mee.'
Er willen veel mensen met mij op de foto, dat is echt iets van het laatste half jaar
Silke Jonkman, atlete

Glimlach van oor tot oor

En dat was dus duidelijk te merken. Het publiek had en heeft oog voor de bijzondere prestatie van Jonkman toen ze op de tweede zondag van oktober als eerste Groningse de 4 Mijl won. Met een glimlach van oor tot oor onderging ze aanmoedigingen en gejuich van het publiek toen ze aan de tweede ronde van vier kilometer begon.
Ze is binnen een mum van tijd een bekende atlete geworden in Groningen. 'De mensen herkenden mij en de fietser die voor mij reed jutte de boel ook een beetje op. Er willen ook veel mensen met mij op de foto. Dat is echt iets van het laatste half jaar. Eerst het Europees Kampioenschap, toen de 4 Mijl en nu dit. En ik draag graag mijn steentje daaraan bij, want atletiek verdient een hoger podium.'

Winnaars

Jonkman was een van de ruim zesendertighonderd deelnemers aan de Plantsoenloop. De 64e editie had een nieuw parcours. De mannenwedstrijd over acht kilometer werd gewonnen door Nik Lemmink. Op de vier kilometer won Nick Marsman. De snelste vrouw op die afstand was Bernice Meijer.