Vijlbrief: vertraging stikstoffabriek Zuidbroek leidt 'opnieuw tot grote ergernis'

De stikstoffabriek in aanbouw
De stikstoffabriek in aanbouw © Steven Radersma/RTV Noord
Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft ontstemd gereageerd op het feit dat de oplevering van de stikstoffabriek bij Zuidbroek opnieuw vertraging heeft opgelopen. 'Nog verdere vertraging is ongewenst', laat hij weten.
Vijlbrief heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat hij komende week 'alle betrokkenen om tekst en uitleg zal vragen'. Volgens de staatsecretaris leidt de jongste vertraging 'opnieuw tot grote ergernis'.

Voor de zoveelste keer

Vrijdag werd bekend dat de oplevering van de fabriek voor de zoveelste keer vertraging oploopt. De eerste vertraging werd veroorzaakt door de coronapandemie, vervolgens waren er gebrek aan materialen en een conflict met de aannemer. De jongste vertraging komt door gebrek aan geschikt personeel.
Volgens Gasunie heeft de nieuwe vertraging geen gevolgen voor de resterende gaswinning in Groningen. Zoals bekend is het de bedoeling dat deze gaswinning uiterlijk in 2024 wordt gestaakt. In het winningsjaar 2022-2023 wordt nog 2,8 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem gehaald. Alleen in uiterste nood - een zeer strenge winter - kan dat meer worden.

Geïmporteerd gas geschikt maken

De nieuwe fabriek bij Zuidbroek is bedoeld om geïmporteerd aardgas geschikt te maken voor cv-ketels en andere apparatuur in Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat gebeurt door stikstof toe te voegen.