VVD ligt dwars: nog geen akkoord over nieuwe asielwet

Mensen in de rij om naar binnen te mogen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen in de rij om naar binnen te mogen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © RTV Noord
De vier coalitiepartijen zijn het zondag niet eens geworden over een nieuwe wet waarmee het gemakkelijker wordt gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen.
Bronnen bevestigen aan de NOS dat de VVD-fractie vooralsnog niet kan instemmen met de voorgestelde wet. De fractie heeft moeite met het dwangaspect en wil ook direct spreken over beperking van de instroom, voordat meer druk op gemeenten wordt gelegd om mensen op te vangen.
In zowel de fractie als de achterban van de partij is onvrede over het uitblijven van meer maatregelen om de instroom te beperken.

Akkoord leek vrijdag nog dichtbij

Vrijdag leek het er nog op dat de vier partijen dicht bij een overeenstemming waren. VVD, CDA, ChristenUnie en D66 zouden zich dit weekend over de laatste aanpassingen van staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie buigen. Maandag werd een presentatie van de asieldeal verwacht, maar die lijkt volgens Haagse bronnen van de baan.
Over de wet, waarmee het kabinet de opvang van asielzoekers over gemeenten wil spreiden, wordt al maanden onderhandeld.

'Uiterlijk maandag klaar'

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben geëist dat Van der Burg uiterlijk maandag een wetsvoorstel klaar heeft. De bewindsman zei vrijdag nog dat hij daar graag aan wil voldoen. 'Ik heb al twee keer eerder een deadline moeten laten passeren en ik wil dit liever niet nog een keer.'