TV Noord start met nieuw programma: Eva zoekt uit

Eva zoekt uit
Eva zoekt uit © RTV Noord
Vanaf deze maandag is op TV Noord een nieuw programma te zien: Eva zoekt uit.
Iedere maandag na Noord Vandaag en het weerbericht gaat Eva Hulscher op pad met een vraag van een kind. Hoezo is de zee eigenlijk zout? Hoe kan het dat je eigen scheet net wat minder stinkt dan die van anderen? Waarom plakt een spin niet in zijn eigen web?
Eva zoek uit over spinnen
Eva zoek uit over spinnen © RTV Noord

Wie weet het antwoord?

Het zijn van die vragen waar ook volwassenen vaak geen pasklaar antwoord op weten. Daarom zoekt Eva bij iedere vraag een wetenschapper van de Rijksuniversiteit Groningen die uitleg kan geven.
Eva Hulscher: 'Als ik de juiste expert heb gevonden, bespreken we eerst uitgebreid wat het antwoord op de vraag is. Ik krijg dan eigenlijk een mini-hoorcollege. Dat is heel leuk, want ik leer er zelf ook veel van! Daarna ga ik nadenken over hoe we het zo duidelijk mogelijk kunnen verwoorden en natuurlijk: hoe we er een leuk programma van kunnen maken.'

Wetenschap is leuk

Het idee ontstond vorig jaar in een gesprek dat Hulscher had met wetenschappers over de onzichtbaarheid van hun werk. 'Ze publiceren voor belangrijke wetenschappelijke tijdschriften over de hele wereld, maar Groningers merken maar weinig van wat er binnen de muren van al die gebouwen gebeurt. Dat vindt iedereen eigenlijk zonde. Met dit programma laten we zien dat wetenschap niet alleen over ingewikkelde dingen gaat, maar ook over alledaagse onderwerpen. '

Vragen zijn welkom

Zestien afleveringen staan er op het programma. Eva Hulscher: 'We hebben tientallen goede vragen binnengekregen. Ik heb gekozen voor de vragen waarop de meesten van ons het antwoord ook niet precies weten. Verder heb ik natuurlijk voor afwisseling gezorgd: niet alles over het menselijk lichaam bijvoorbeeld, maar ook over de ruimte, muziek, taal en nog veel meer.' Voor een paar vragen is nog ruimte. Die kunnen kinderen insturen van rtvnoord.nl/evazoektuit.
Eva zoekt uit is elke maandag rond 18. 25 uur te zien op TV Noord, na Noord Vandaag en het weerbericht.
Bekijk hieronder de trailer van Eva Zoekt Uit: