Rijksuniversiteit Groningen ziet aantal studenten dalen; wel meer nieuwe internationale studenten

De Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen © Marketing Groningen
Het aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er staan 37.137 studenten ingeschreven bij de universiteit. In oktober 2021 waren dat er nog 38.290. Het gaat om een afname van 0,3 procent.
Ook het aantal studenten dat er dit collegejaar nieuw bijkwam, daalde. Bij de masteropleidingen (bijna 12 procent) is die afname aanzienlijk forser dan bij de bacheloropleidingen (0,3 procent).

Corona en basisbeurs

De RUG wijt deze kentering onder andere aan de coronapandemie. Die leidde de afgelopen twee jaar tot hogere inschrijfcijfers, omdat jongeren een tussenjaar zouden overslaan vanwege reisbeperkingen. Momenteel zijn die extra reisregels bijna allemaal opgeheven.
Verder speelt mee dat studenten in spe hun inschrijving uitstellen tot de basisbeurs heringevoerd wordt, verklaart de RUG, die ook bij andere universiteiten in Nederland minder nieuwe inschrijvers ziet.
Het aantal nieuwe internationale studenten bij de RUG nam overigens wel toe: met 5,4 procent. Ruim een kwart van de RUG-studenten is daarmee van internationale afkomst.