Voetballegende Dick Nanninga komt eindelijk weer thuis in de Oosterparkwijk

Eerbetoon aan Dick Nanninga
Eerbetoon aan Dick Nanninga © Remco in 't Hof/RTV Noord
Zeven jaar na zijn overlijden komt de zoon van Groningen weer terug naar het vertrouwde nest. Oud-voetballer van de Oosterparkers en Oranje Dick Nanninga krijgt eindelijk zijn dik verdiende eerbetoon.
FC Groningen zag het niet in hem, maar dat weerhield Nanninga er niet van om furore te maken in het betaalde voetbal. Groot geworden bij amateurclub De Oosterparkers, via Veendam naar Roda JC in Kerkrade, brak hij door in het Nederlands elftal.

Fenomeen

Dick Nanninga, alias De Lange, werd een fenomeen: elke kopbal was voor hem. En de boomlange geboren Groninger valt de eer te beurt om de enige Oranje-voetballer te zijn die een velddoelpunt maakte in een WK- finale. Geen geringe eer, want welke voetballiefhebber van boven de vijftig jaar heeft dat prachtige doelpunt van hem tegen Argentinië niet op het netvlies staan? Oranje verloor de finale uiteindelijk met 3-1 en de rest is geschiedenis.
Maandag sprayt kunstenaar Roman Laporte uit het Duitse Stuttgart een enorme afbeelding van Nanninga op de gevel van het Ripperdahuis aan de Zaagmuldersweg in Stad. Hij heeft vreselijke hoogtevrees, maar ziet dit kunstwerk als een voorlopige kroon op zijn kunstenaarschap en dan durf je wel. 'De adrenaline spuit uit mijn oren', zegt hij, 'maar dit is voor mij puur geluk. Het is zo groot en ruimtelijk. Dit is het grootste wat ik tot nu toe heb gemaakt,' zegt de Duitse street-artist.

Dickie

Nanninga krijgt zeven jaar nadat hij is overleden dan eindelijk zijn welverdiende eerbetoon: een immense muurschildering pal tegenover dat ooit roemruchte Oosterparkstadion. In de wijk waarin hij opgroeide en op een steenworp verwijderd van zijn geboortehuis aan het Klaverpad 5 in het Blauwe Dorp. In de Oosterparkwijk was hij gewoon Dickie en vele bejaarde Oosterparkers hebben nog wel een herinnering aan hem.

Idee

Het oorspronkelijke idee komt van RTV Noord-collega Pieter de Hart. Hij bracht een mogelijk eerbetoon onder de aandacht bij twee geboren Oosterparkers, namelijk SP-kamerlid Sandra Beckerman en huidig gedeputeerde Tjeerd van Dekken. De twee politici gingen met dit idee de boer op, lobbyden en wendden hun invloed aan om uiteindelijk zes jaar later met dit eerbetoon te komen. De gemeente Groningen en woningbouwvereniging Nijestee gaven daarvoor groen licht.
Naar verwachting is de schildering voor 26 november klaar, dan wordt het eerbetoon voor De Lange feestelijk onthuld.
Metershoog eerbetoon aan Dick Nanninga in 'zijn' Oosterparkwijk