Meerderheid politiek Oldambt ziet niks in opvang tussen Beerta en Winschoten

Hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten
Hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Voormalig hotel-restaurant In den Stallen aan de rand van Winschoten moet geen opvanglocatie worden voor Oekraïners en statushouders. Dat vindt een meerderheid van politiek Oldambt, blijkt maandagavond tijdens een speciaal ingelaste vergadering.
Toch betekent dat niet automatisch dat het plan ook van de baan is. Het college van burgemeester en wethouders mag zelfstandig besluiten of het wel of niet doorzet, maar neemt de adviezen van raadsleden mee in de overweging.

In den Stallen

Het college wil maximaal honderd mensen opvangen tussen Beerta en Winschoten. Het merendeel daarvan zal bestaan uit gevluchte Oekraïners.
Meerdere omwonenden zien daar niks in, mede door het hoge aantal. In de buurt van In den Stallen wonen ongeveer twintig mensen. Daar zouden honderd ‘nieuwe buren’ bij moeten komen. Dat bezwaar is ook de voornaamste reden voor veel partijen om afkeurend op de plannen te reageren.
Gemeentebelangen Oldambt verzocht haar eigen wethouder - die verantwoordelijk is voor de opvang van statushouders - vorige week al om de stekker uit het plan te trekken, omdat de locatie volgens de partij niet geschikt is. Zeven andere partijen sluiten zich daar nu bij aan.
Het CDA ‘twijfelt aan de geschiktheid van de locatie’, de VVD ‘is niet tegen opvang, maar wel op deze locatie’ en de PVV vindt dat andere gemeenten aan zet zijn.

Eigen onderzoek

Niet alleen de locatie, ook bepaalde transacties spelen een rol bij hun besluit om de hakken in het zand te zetten.
Omwonenden zijn in de verkoop en doorverkoop van In den Stallen gedoken. Volgens hen is dat alles behalve zuiver verlopen. De voormalig eigenaar van In den Stallen heeft het bedrijf verkocht aan een ontwikkelbedrijf. Dat ontwikkelbedrijf zou In den Stallen vervolgens voor 150.000 euro meer hebben doorverkocht.
De gemeente kwam daar pas achter, nadat omwonenden aan de bel trokken. Juist die opvallende transactie is leidend voor de mening van de PvdA, de grootste partij van de gemeente. Hilbert Flokstra van de PvdA: ‘Hoe kun je dit combineren met humanitaire doeleinden? Wij concluderen dat je dat niet met elkaar kunt rijmen. Op grond daarvan, moeten wij dit niet doorzetten.’
Ook de VCP vindt dat je om die reden überhaupt niet ‘met dit soort bedrijven’ in zee moet gaan.

Cowboys met eurotekens

De gemeente heeft een zogenaamde bibob-procedure in gang gezet. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar de huidige eigenaar van het pand.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema over de doorverkoop en de 150.000 euro: ‘Wij doen een goede toets naar welk bedrijf hier achter zit. Er zijn cowboys die alleen maar eurotekens voor ogen hebben. Dat willen wij allemaal niet. Ik wil dit daarom landelijk laten toetsen en vertrouw op die uitkomst.’
Het blijft ondertussen nog even spannend of het college nou wel of niet haar plannen doorzet. Sikkema: ‘Het college zal vandaag of volgende week alle input verwerken en tot een afweging komen.’