Geen renovatie, maar mogelijk nieuwbouw voor scholengemeenschap in Leek

Rsg De Borgen in Leek
Rsg De Borgen in Leek © Jan Been/RTV Noord
In plaats van een renovatie van scholengemeenschap De Borgen in Leek wordt mogelijk gekozen voor complete nieuwbouw. Dat hebben de gemeente Westerkwartier, De Borgen, Biblionet Groningen en Kunstkwartier besloten.
Middels renovatie zou in het gebouw een onderwijscampus ontstaan, maar de verbouwing is dertien miljoen euro duurder dan gepland. De kostenstijging wordt onder meer veroorzaakt door stijgende bouwprijzen, extra duurzaamheidsmaatregelen vanwege de stijgende energieprijzen, brandveiligheidsmaatregelen en asbestverwijdering. Volgens de vier betrokken partners wordt daardoor nieuwbouw financieel aantrekkelijker.
Wethouder Bé Schollema van Westerkwartier: ‘Met nieuwbouw kunnen we een toekomstbestendige campus realiseren met een langere afschrijvingstermijn dan wanneer we zouden renoveren. We gaan de komende tijd onderzoeken of en hoe we tot nieuwbouw kunnen komen.’ Ivo Omlo, algemeen directeur van De Borgen: ‘In januari starten we de gesprekken over mogelijke nieuwbouw, waarbij we verwachten dat - als nieuwbouw inderdaad een optie is - de campus mogelijk in 2025 in gebruik genomen kan worden.’

Deel geld al uitgegeven

Eind 2021 stelde de gemeenteraad van Westerkwartier achttien miljoen euro beschikbaar voor de renovatie en daarmee voor het realiseren van een onderwijscampus. Van dat bedrag is door de gemeente inmiddels ruim 700.000 euro uitgegeven. Rsg de Borgen heeft ruim 165.000 euro in het project gestopt. Volgens beide instanties is dat geen weggegooid geld, omdat de al opgestelde plannen en uitgevoerde onderzoeken van waarde zijn bij mogelijke nieuwbouw.