Schadeherstelbedrijven druk met eikelschades: 'Het is dit jaar extreem'

Kees Afman is druk bezig om een aantal deuken te verwijderen
Kees Afman is druk bezig om een aantal deuken te verwijderen © RTV Noord
Door het warme zomerweer gedraagt de natuur zich anders dan anders. Één van de verschillen is dat de eikels dit jaar flink groter zijn dan normaal. Dat is fijn voor eekhoorns, maar minder fijn voor autobezitters. De vallende eikels zorgen voor flinke deuken.
Hij herkent de patronen direct: een deuk met daarnaast een vetvlekje. Specialist Kees Afman ziet de ene na de andere auto met 'eikelschade' voorbij komen. 'Het is dit jaar echt wel extreem. Het aantal eikels dat valt maar ook de grootte van de eikels', legt hij uit.

Vooral in brinkdorpen is het raak

Ondertussen is Afman bezig om een Citroën van zijn deuken te ontdoen. 'Vooral in brinkdorpen is het raak. Mensen parkeren onder de eiken en dan gaat het mis. Dan hoor je 'pang' en zit er een deuk in. Vooral de motorkap en het dak raken beschadigd. De liggende delen zeg maar.'
Schadeherstellers hebben het druk met het herstellen van eikelschade

Deuk verwijderen met massage

Het laten weghalen van een deuk is doorgaans geen goedkope bezigheid. Vaak moet niet alleen het plaatwerk worden bijgewerkt, maar moet het onderdeel ook opnieuw gespoten worden.
Bij Kees hoeft dat niet: 'Een beetje masseren doet wonderen. Met stangen en een hefboompje duwen we de deuk er voorzichtig uit. En lastige hoekjes doen we met een zuignapje en wat lijm. En dat allemaal zonder spuiten.'