Schiermonnikoog heeft een nieuwe dorpsomroeper

De nieuwe dorpsomroeper van Schiermonnikoog
De nieuwe dorpsomroeper van Schiermonnikoog © Gemeente Schiermonnikoog
'Tingeling, tingeling.' Gewapend met bel en megafoon komt een man dinsdagmiddag de raadsvergadering van Schiermonnikoog onderbreken. Het is de nieuwe dorpsomroeper van het eiland die zichzelf voorstelt.
'Ik ben zeer vereerd dat ik de nieuwe dorpsomroeper mag zijn en heb zin om aan de slag te gaan', zegt eilander Ivo Leonard Prins. Na het overlijden van de markante dorpsomroeper Jelle Woudstra was de gemeente op zoek naar een nieuwe dorpsomroeper. Er kwamen diverse sollicitaties binnen.
'Vrienden vroegen of dit iets voor mij was. Ik heb inderdaad een luide stem en misschien past mijn postuur ook wel in het plaatje. Grote man met baard', grapt de 36-jarige Ivo. Hij woont al ruim acht jaar op het eiland, werkt bij een fietsverhuurbedrijf en zingt in het shantykoor.

Praten met bel en megafoon

Ivo zal door de straten van het dorp fietsen en op verschillende kruispunten zijn boodschap verkondigen. Dat kunnen mededelingen van de gemeente zijn maar ook berichten van ondernemers over activiteiten op het eiland.
Ondanks het digitale tijdperk is dat nog steeds belangrijk volgens de kersverse dorpsomroeper. 'Veel toeristen luisteren nog steeds naar deze boodschappen en ook de eilanders zelf. Bijvoorbeeld als er nog kaarten beschikbaar zijn voor evenementen. Dat willen mensen dan toch even horen.' Hij krijgt van opdrachtgevers een vastgesteld bedrag per nieuwsbericht.
Bewapend met bel en megafoon verkondigt Ivo zijn mededelingen. 'Verder heb ik een bijpassende fiets. Een oude gazelle uit 1932. Daar ben ik toch wel trots op.'

Onderbreking van de raad

Zijn eerste mededeling ging over hemzelf. Hij onderbrak hier zelfs een raadsvergadering voor, waar een serieuze zaak op de agenda stond: de financiën van de gemeente. Burgemeester Ineke van Gent liet dat toe omdat ze blij is met de nieuwe dorpsomroeper.
'Dit is heel mooi voor het eiland. En geloof mij. Het goed kunnen hanteren van de bel en de megafoon was een belangrijke vereiste tijdens de sollicitatiegesprekken', grapt Van Gent. 'Wij wensen Ivo veel succes.'