Spreidingswet stelt Ter Apeler raadsleden nog niet gerust: 'Er gaat nog heel wat achterweg komen'

Raadslid Marco Visscher bij een (legaal verkregen) plaatsnaambord van Ter Apel
Raadslid Marco Visscher bij een (legaal verkregen) plaatsnaambord van Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Ter Apeler raadsleden in de gemeente Westerwolde zijn nog niet overtuigd dat de spreidingswet snel voor rust gaat zorgen bij het landelijke aanmeldcentrum in het dorp. Ze vrezen dat er opnieuw mensen buiten moeten slapen wanneer asielopvangen dicht gaan in de aankomende maanden.
Dinsdagmiddag werd bekend dat de landelijke VVD-fractie de zogenaamde spreidingswet steunt en daarmee hebben de voorstanders de meerderheid in de Tweede Kamer. Premier en partijleider Mark Rutte was nodig om de fractie te overtuigen.

De spreidingswet moet ervoor zorgen dat het aantal opvangplekken in Nederland eerlijker wordt verdeeld, eventueel door dwang. Het is een van de langgekoesterde wensen van raadsleden in de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

De meeste raadsleden uit Ter Apel zijn blij dat de wet er is. Ze omschrijven het als een stap in de goede richting.

Maar raadslid Herma Hemmen (Lijst Hemmen) denkt dat ook met die nieuwe wet het vinden van opvangplekken een uitdaging blijft. ‘Ik zie het niet gebeuren dat omwonenden nu opeens zeggen: ‘Ik vind het prima dat hier nu wel een azc komt’. Er gaat nog heel veel dynamiek achterweg komen’, aldus het Ter Apeler raadslid.
Raadslid Herma Hemmen in de Tweede Kamer eerder dit jaar
Raadslid Herma Hemmen in de Tweede Kamer eerder dit jaar © ANP
Bovendien gaat het nog een paar maanden duren voordat de wet er is en de extra plekken er zijn. ‘We gaan nog heel wat spannende weken tegemoet’, concludeert Wim Eilert (PvdA). ‘Het is nog niet afgelopen. In de eerste maanden van volgend jaar gaan er meerdere locaties dicht. Ik houd mijn hart vast wat er dan gaat gebeuren’, ziet collega raadslid Marco Visscher (Gemeentebelangen).
Raadslid Robert Rep (PVV) is fel tegenstander van de nieuwe wet. Hij vindt het dwingen van gemeentes zelfs 'ondemocratisch'. Of het wel helpt om de druk van Ter Apel af te halen? Hij denkt van niet. ‘We schieten er helemaal niks mee op. Hoe meer locaties je opent, hoe meer vluchtelingen er naar Nederland komen. De dwangwet werkt averechts’, stelt hij.

VVD'er doet beroep op landelijke partij

Lang voelen raadsleden in Westerwolde zich in de steek gelaten door het Rijk en andere gemeenten. Het gevoel heerst dat ze de problemen in Ter Apel voornamelijk in Noord-Nederland moeten oplossen. Raadslid Klaas Buigel (VVD) deed daarom eerder deze week de oproep dat zijn landelijke partij de spreidingswet moet steunen.
Politici in Den Haag liggen nog niet één nacht wakker van de situatie in Ter Apel
Klaas Buigel (VVD) - raadslid Westerwolde
Toch voelt hij zich nog steeds in de steek gelaten. ‘Ik denk niet dat de beslissing is gebaseerd op mijn oproep. Politici in Den Haag liggen nog niet één nacht wakker van de situatie in Ter Apel’, stelt Buigel. ‘Ik denk dat ze hebben afgewogen: is het een kabinetscrisis waard?’. Het zijn dus vooral Haagse belangen die tot dit besluit hebben geleid’, stelt het VVD-raadslid uit Ter Apel.
Fractievoorzitter Klaas Buigel (VVD Westerwolde)
Fractievoorzitter Klaas Buigel (VVD Westerwolde) © Martijn Klungel/RTV Noord

Raadsleden: ook aandacht voor overlast houden

Het is nog onduidelijk wanneer staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) de wet naar de Kamer kan sturen. In Ter Apel hopen ze dat het Rijk tegelijkertijd oog blijft houden voor de overlast waar het dorp al jaren mee te maken heeft.
‘We lopen nog steeds tegen de idioterie aan dat asielzoekers in achtertuinen lopen. Dat gaat door. Ook het aantal winkeldiefstallen neemt niet af. Er is nog best wat te doen om dat op te lossen', zegt Eilert.
Het Kabinet is bezig met een speciale opvang voor groepen asielzoekers die relatief veel overlast veroorzaken. Als het aan de staatssecretaris ligt, moet een oude gevangenis in Almere dienst doen voor de speciale opvang.