Subsidie voor Donar en Lycurgus om kinderen te enthousiasmeren voor sport

Jongeren spelen basketbal (foto ter illustratie)
Jongeren spelen basketbal (foto ter illustratie) © Bert Spiertz/Hollandse Hoogte/ANP
Donar en Lycurgus ontvangen van de provincie allebei een eenmalige subsidie van 15.000 euro. Met behulp van dat bedrag gaan de twee Eredivisieclubs aan de slag om kinderen te enthousiasmeren voor sport.
Het plan heet 'Breedtesport naar de Top'. Donar en Lycurgus gaan activiteiten organiseren en trainingsmateriaal ontwikkelen om kinderen vaker en langer aan sportclubs te binden.
Dat gebeurt onder meer via een basketbal- en volleybaltoernooi voor kinderen van groep 5 en 6. De clubs coachen de teams op de toernooidag en alle deelnemers mogen een thuiswedstrijd van Donar of Lycurgus bezoeken. Als voorbereiding op het toernooi krijgen deelnemende scholen begeleiding van buurtsportcoaches en de sportconsulent van Huis voor de Sport Groningen.

'Topsporters zijn rolmodellen'

'Ik vind het geweldig dat Donar en Lycurgus zich opnieuw inzetten om lokale en regionale maatschappelijke projecten te ondersteunen', zegt gedeputeerde Sport Fleur Gräper-van Koolwijk (D66). 'Topsporters van Donar en Lycurgus zijn rolmodellen voor onze jongeren. Met dit project weten ze niet alleen de jongeren uit onze provincie te stimuleren om meer te bewegen, maar ondersteunen en versterken ze ook de verenigingen.'
De provincie gaf eerder subsidie aan een project voor extra gymlessen op scholen. Donar en Lycurgus hopen met dit project ongeveer 35 basisscholen en sportverenigingen te bereiken.