Twee doden en vele ongelukken door gladheid

GRONINGEN - Op verschillende plaatsen in onze provincie zijn donderdagmiddag ongevallen gebeurd als gevolg van de gladheid. Daarbij zijn twee personen om het leven gekomen.
Op de N33 tussen Holwierde en Delfzijl kwam een 27-jarige vrouw uit Veendam om het leven, toen zij met haar auto frontaal op een tegenligger botste. Haar 32-jarige partner en de 70-jarige bestuurder van de andere auto raakten hierbij gewond.
Even later reed een auto op het Hoendiep in Stroobos tegen een boom. De bestuurder, een 31-jarige rechercheur van de politie uit Surhuizum, was op slag dood. De verslagenheid in het politiekorps is groot.
De snelweg A7 was aan het eind van de middag zo glad, dat deze tussen Noordbroek en Nieuweschans zelfs moest worden afgesloten. Bij Beerta raakten in beide richtingen circa zeven auto’s betrokken bij aanrijdingen. Bijna alle inzittenden konden met lichte schade aan hun auto naar huis.
Bij Scheemda, eveneens op de A7, belandde een auto in de sloot. Een 46-jarige man uit Oude Pekela, en twee vrouwen werden met behulp van de brandweer uit de auto gehaald. Eén van de vrouwen raakte gewond.
Een 30-jarige vrouw uit Beerta raakte op de N367 bij Winschoten van de weg. Haar auto belandde in de sloot. Zij kon met haar twee kinderen zelf uit de auto komen. Ze hadden geen letsel en werden opgevangen door een taxichauffeuse die langsreed.
Op de N33 bij Appingedam reed een 39-jarige man uit Holwierde over een vluchtheuvel tegen een verkeersbord. Zijn 11-jarige zoontje liep daarbij licht hoofdletsel op.
Korte tijd later botsten even verderop twee auto’s op elkaar. De auto van een 31-jarige man uit Woldendorp raakte in een slip, belandde op de andere weghelft en botste daar tegen de auto van een 26-jarige vrouw uit Scheemda. De man uit Woldendorp belandde vervolgens in de sloot. Beide bestuurders bleven nagenoeg ongedeerd.
Een vrouw uit Woldendorp raakte op de Heemweg in Woldendorp van de weg en gleed het ijs van de Kerksloot op. De vrouw en haar baby konden veilig van het ijs komen en ook de auto kon enige tijd later met een trekker van het ijs worden gehaald.
Op de Laan 1940-1945 in Groningen slipte een auto van een 39-jarige Stadjer. Hij raakte niet gewond. Wel werd zijn auto door agenten beveiligd, omdat hij midden op de weg stond. Ook op de A28 bij Haren raakte een auto van een 23-jarige vrouw uit Groningen in een slip. Zij verklaarde dat zij tijdens het oprijden van de snelweg een rondje maakte door de gladheid en tegen de middengeleider tot stilstand kwam. Zij was niet gewond en de auto had lichte schade. Agenten brachten haar onder begeleiding naar de eerstevolgende afrit.
De technische verkeerspolitie doet onderzoek naar de oorzaak van de ongevallen om uit te sluiten dat andere factoren dan de gladheid een rol hebben gespeeld.

Update

De ANWB heeft 's nachts rond half drie de weerwaarschuwing ingetrokken. De politie waarschuwt nog voor plaatselijke gladheid.