Ter Apeler echtpaar krijgt gelijk: voorlopig geen zandwagens langs hun huis

Een zandwagen (ter illustratie)
Een zandwagen (ter illustratie) © Dijkstra BV/ANP
Het echtpaar Bert en Annie Rugge uit Ter Apel kon de zittingszaal van de Raad van State in Den Haag opgelucht verlaten: voorlopig rijden er geen zware zandwagens langs hun huis. Het bedrijf besloot zelf te wachten met de werkzaamheden tot de Raad van State het plan bekeken heeft, waardoor een uitspraak niet nodig was.
Veertig keer per dag zouden ze langsrijden, die vrachtwagens gevuld met zand. Ze zouden over het zandpad Zwattenwal en Moersloot gaan rijden, langs het huis van het echtpaar Rugge. En veertig keer per dag een lege vrachtwagen terug.

Trillingen, geluid en schade

Het Amersfoortse bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek is in Rundedal bezig met ontgronding. Voor de afvoer van grond is een werkplan gemaakt, met daarin een route langs het huis van het echtpaar Rugge. De provincie Groningen heeft bij dit plan geen opmerkingen gezet, maar het echtpaar deed dit wel.
Zeker 180 duizend kubieke meter zand zou via de route worden afgevoerd, in totaal zeker 147 dagen. Het echtpaar Rugge was bang voor trillingen, geluid, viezigheid en schade, en besloot een bezwaarschrift te schrijven naar de provincie. Daarnaast stapte het echtpaar ook naar de Raad van State met een verzoek tot schorsing van de ontgrondingenvergunning.

Voor niets naar Den Haag

Volgens staatsraad Hans Venema probeerde de Raad van State de afgelopen week in contact te komen met het bedrijf. 'Pas dinsdagochtend kregen we een verklaring van het bedrijf', vertelt Venema. De uitkomst is een opluchting voor het echtpaar Rugge: 'Ze gaan niet beginnen voordat wij in de bodemprocedure hebben bepaald dat het juridisch door de beugel kan', aldus Venema. Dit onderzoek kan een jaar duren.
Medewerkers van de Raad van State hebben nog geprobeerd om het echtpaar te bereiken, maar ze waren al onderweg naar Den Haag. Ze kwamen wel met een betere route, die loopt langs de Hoofdkade-Hoofdstraat naar de Viaductstraat. Omdat het echtpaar hun schorsingsverzoek heeft ingetrokken, heeft de Raad van State geen uitspraak gedaan.
De provincie heeft inmiddels een hoorzitting gehouden waar het bezwaarschrift behandeld is. Een uitspraak volgt.