Groninger Bodembeweging voert druk op met twee nieuwe gevallen in NAM-strafzaak

Een pand met bevingsschade
Een pand met bevingsschade © FPS/Jos Schuurman
De lopende strafzaak van de Groninger Bodem Beweging (GBB) tegen de NAM krijgt een uitbreiding. Tot nu draaide de zaak om één geval. Dat worden er nu drie, meldt de belangengroep voor Groningers die zijn gedupeerd door de gaswinning in onze provincie.
De strafzaak, die sinds 2017 loopt, draait om de vraag of de NAM moedwillig mensen in levensgevaar heeft gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde vorig jaar al een punt achter de zaak zetten, omdat er in geen enkel geval sprake zou zijn van opzet. Maar het Hof in Leeuwarden dacht daar in één geval anders over en gaf het OM opdracht deze kwestie verder te onderzoeken.

Code rood

De advocaten van de GBB hebben dinsdag twee zaken aan het dossier laten toevoegen. Die zijn naar voren gekomen na een oproep van de GBB aan haar achterban. Woordvoerder Merel Jonkheid: 'We kregen vijftien reacties op onze oproep. Deze twee casussen zijn het sterkst. Er was sprake van 'code rood'. In beide gevallen moesten de mensen acuut hun huis uit.' Volgens de GBB zijn de woningen direct onbewoonbaar verklaard.
Met drie zaken sta je natuurlijk sterker dan met één
Merel Jonkheid - woordvoerder Groninger Bodem Beweging
De impact van de strafzaak is groot, zegt Jonkheid: 'Tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning bleek dat juist deze strafzaak grote invloed heeft. Veel meer dan we hadden verwacht.' Ze verwijst naar de uitspraak van Shell-topman Ben van Beurden, die de strafzaak een gamechanger noemde. Van Beurden zei tijdens zijn verhoor dat hij het 'behoorlijk moeilijk' vond dat Shell opeens werd beschuldigd van het in levensgevaar brengen van mensen. Met die strafbaarstelling in het vooruitzicht wilde hij eigenlijk meteen stoppen met de gaswinning in Groningen.

Tevreden

De GBB is tevreden met de nieuwe ontwikkeling. Jonkheid: 'Met drie zaken sta je natuurlijk sterker dan met één. We weten dat er meer van dit soort gevallen zijn. Maar niet iedereen loopt daarmee te koop of heeft zin om het daar nog over te hebben. Want meestal gaat het over een paar jaar geleden. En het moet juridisch allemaal kloppen natuurlijk. Maar wat ons betreft kun je er niet omheen dat deze mensen in levensgevaar zijn geweest.'
De enige zaak in deze kwestie tot nu toe was die van Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl. Over de twee toegevoegde zaken wil de GBB-woordvoerder alleen kwijt dat het om gevallen gaat in de gemeenten Eemsmond en Midden-Groningen. 'We hebben met deze mensen afgesproken dat we hen buiten de pers houden.'
Het OM bevestigt de ontvangst van de aanvullende aangifte. 'We gaan er naar kijken', aldus een woordvoerder. De NAM laat weten op de hoogte te zijn van het bericht van de GBB, maar wil inhoudelijk niet reageren.