Scholen Muntendam willen duidelijkheid over nieuwbouw: 'Het lijkt stil te staan'

Het schoolgebouw van CBS De Parel in Muntendam
Het schoolgebouw van CBS De Parel in Muntendam © Jeroen Willems/RTV Noord
Terwijl het ene na het andere multifunctionele kindcentrum in Midden-Groningen uit de grond wordt gestampt, zitten de basisscholen in Muntendam nog altijd in hun oude gebouwen. De medezeggenschapsraden van CBS De Parel en OBS Menterhorn zijn dat zat. Ze willen duidelijkheid van het gemeentebestuur over de nieuwbouwplannen, die na de gemeenteraadsverkiezingen van tafel werden geveegd.
Docent Esther Warffemius van CBS De Parel had er helemaal genoeg van toen ze dit voorjaar in theater Kielzog was. Acteur Marcel Hensema maakte daar een speciale voorstelling voor het onderwijzend personeel uit de gemeente om het scholenprogramma, waarbij alle scholen in de gemeente worden versterkt, af te sluiten.
'Het was een hele mooie voorstelling, maar mijn collega's en ik voelden ons toch niet helemaal op onze plek. Iedereen daar vierde dat ze in een prachtig mooi schoolgebouw zitten, maar bij ons gebeurt er nog helemaal niks', zegt Warffemius.

'Het lijkt stil te staan'

Warffemius geeft les aan groep 6, 7 en 8 en zit ook in de medezeggenschapsraad.
'Zo lang ik hier werk krijg ik al te horen dat we binnen vijf jaar in een nieuw schoolgebouw zitten, maar inmiddels zijn we acht jaar verder. Het lijkt stil te staan.'

Looppad dwars door lokaal

Warffemius geeft een rondleiding door het schoolgebouw. Ze loopt door de smalle gangen en komt uit bij het voormalige speellokaal dat nu dienst doet als klaslokaal voor de kleuterklas. Om bij de kantine te komen moet je dwars door het lokaal.
Het is goed om te laten zien hoe we hier stoeien met de ruimte
Esther Warffemius - CBS De Parel
'Normaal lopen we altijd buitenom, maar het is denk ik wel goed om te laten zien hoe we hier stoeien met de ruimte.'
Het ruimtetekort blijkt ook uit het noodgebouw dat al tien jaar naast het schoolplein staat. Het wordt gehuurd van de Baptistengemeente in Muntendam.
'Het huurcontract was aanvankelijk voor zeven jaar, maar omdat de nieuwbouw maar op zich laat wachten, gebruiken we het noodgebouw nog steeds. Het is eigenlijk het modernste lokaal dat we hebben', stelt Warffemius.
Noodlokaal van CBS De Parel in Muntendam
Noodlokaal van CBS De Parel in Muntendam © Jeroen Willems/RTV Noord

Lekkage

De docenten en kinderen zijn trots op hun school: een historisch gebouw in het centrum van Muntendam. Het is echter wel een pand dat niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.
'Als het heeft geregend hebben we vaak last van lekkages en ook de klimaathuishouding is lastig. Ventileren kan eigenlijk alleen door de ramen te openen dus dat betekent dat het in de winter koud kan worden en in de zomer juist heel warm.'
OBS De Menterhorn zit aan de andere kant van het dorp, maar kent dezelfde problemen.
Na een regenbui is het afwachten in welk lokaal er lekkage is geweest
OBS De Menterhorn in een brief aan de gemeente
'Er wordt al tijden over nieuwbouw gesproken. Hierdoor is de keuze gemaakt om aan de school reparaties uit te voeren, maar geen concrete investeringen te doen. Na een regenbui is het afwachten in welk lokaal er lekkage is geweest', schrijft de school in een brief aan de gemeenteraad van Midden-Groningen.

Locatiekeuze

De nieuwbouw van de scholen maakt deel uit van een nieuw centrumplan voor Muntendam waar al jaren over wordt gepraat. In de laatste versie van die plannen zouden de scholen verhuizen naar een nieuw multifunctioneel centrum bij dorpshuis De Menterne, maar dat plan is na de gemeenteraadsverkiezingen geschrapt. De huidige coalitiepartijen willen dat ook de locatie Ruitershorn, waar een deel van de inwoners van Muntendam voor pleit, nog een kans krijgt.
Warffemius snapt de opstelling van het nieuwe gemeentebestuur, maar wil wel graag dat er snel duidelijkheid komt voor de scholen.
'We begrijpen heel goed wat er in het dorp leeft, dat de Muntendammer zich niet gehoord voelt', zegt Warffemius. 'Wij willen ook graag middenin het dorp staan en willen met de inwoners gewoon het beste voor het dorp. Ondertussen hebben wij als school en de leerlingen, driehonderd in totaal, ook een belang. Wij willen gewoon goed onderwijs kunnen bieden en daar hebben we echt wel een ander gebouw voor nodig.'
OBS Menterhorn in Muntendam
OBS Menterhorn in Muntendam © Jeroen Willems/RTV Noord

'Liefst binnen een jaar'

Eind september stuurden de medezeggenschapsraden van beide scholen een brief naar de raadsleden en het college van B&W om hun situatie onder de aandacht te brengen. Volgende week wordt de brief besproken tijdens een raadscommissie.
'We willen graag duidelijkheid over de besluitvorming, of in ieder geval het tijdspad van de besluitvorming. Dat we zekerheid kunnen krijgen over wanneer de bouw gaat beginnen. Het liefst binnen een jaar natuurlijk, want voor ons is die noodzaak er echt.'