Vakbonden stellen ultimatum aan Henkel in Scheemda

Het bedrijf van Henkel in Scheemda
Het bedrijf van Henkel in Scheemda © Henkel Nederland Scheemda
Er dreigen acties bij het bedrijf Henkel Nederland Operations in Scheemda. De vakbonden FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen willen een loonsverhoging van 5,7 procent voor de ongeveer zeventig medewerkers van het bedrijf.
Verder eisen de bonden structureel honderd euro extra per maand voor verbetering van de koopkracht.

Acties in het vooruitzicht gesteld

De vakbonden hebben het bedrijf een ultimatum gesteld, dat op zaterdag 13 november om 12.00 uur afloopt. Als er dan geen akkoord is bereikt volgen er acties, aldus de twee vakbonden.
'Het Duitse moederbedrijf heeft een omzet gedraaid van tien miljard euro en 1,1 miljard euro winst gemaakt. Betere lonen voor de mensen in Scheemda kunnen er makkelijk vanaf', meent Janwillem Compaijen van FNV Procesindustrie.
Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao hebben de vakbonden ingezet op een structurele loonsverhoging van 5,7 procent per 1 juli. Dat is precies de gemiddelde inflatie tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022.

Eindbod van Henkel

Henkel, dat in Scheemda losmiddelen en speciale coatings voor producten in de auto en elektronica-industrie produceert, wil niet zo ver gaan. 4,5% voor één en een kwart jaar vond het bedrijf volgens de bonden genoeg, plus twee eenmalige uitkeringen van in totaal 1.500 euro.
Omdat de onderhandelingen muurvast zaten, presenteerde Henkel zijn inzet als eindbod. De bonden zijn het hier niet mee eens en zijn bereid actie te voeren.
Henkel betreurt positie vakbonden
Henkel betreurt de positie die momenteel wordt ingenomen door de vakbonden.
'We hebben een jarenlange traditie van open en productief onderhandelen die steeds tot correcte collectieve arbeidsovereenkomsten leidde voor alle partijen', zegt het bedrijf. 'We zouden die traditie dan ook graag aanhouden. We nodigen de vakbonden uit om opnieuw aan tafel te komen voor verdere onderhandelingen op een constructieve en respectvolle manier.'