Zorginstelling ZINN onder de gedupeerden van hack bij softwarebedrijf

Woonzorgcentrum De Burcht in Hoogezand, een van de locaties van zorgverlener ZINN
Woonzorgcentrum De Burcht in Hoogezand, een van de locaties van zorgverlener ZINN © ANP
Door een hack in de systemen van softwarebedrijf ID-ware zijn onder meer gegevens van de Groningse zorginstelling ZINN buitgemaakt. Volgens woordvoerder Marloes Lok gaat het om 'een beperkt aantal gegevens, die zijn ingezien en gedownload'.
ZINN werd op 28 oktober door het bedrijf geïnformeerd over de inbraak in hun systemen. Uit onderzoek bleek dat er ook een bestand van ZINN, dat gebruikt wordt voor de toegangspasjes tot de gebouwen, bij betrokken was.
'Die zijn voorzien van een foto, naam en functie. Er is een oud bestand gehackt, met daarin ook nog de namen van oud-medewerkers', vertelt Lok. Op de lijst stonden gegevens van werknemers en vrijwilligers uit de gehele organisatie. Er zijn geen gegevens van cliënten buitgemaakt. De toegangspasjes hoeven niet vervangen te worden.

Datalek gemeld

Het datalek is door ZINN gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en ook bij de mensen van wie de gegevens zijn buitgemaakt.
'Er stonden geen wachtwoorden of financiële gegevens in. Maar wat vervelend is, is dat mensen nu op hun ZINN-mail mogelijk meer phishing-mails ontvangen. Wees daar alert op. En de combinatie van een foto met gegevens is altijd heel vervelend', zegt Lok. Volgens de woordvoerder ging het bij slechts een klein deel van de betrokken medewerkers om een foto, als onderdeel van de hack.

Geen losgeld betaald

ID-ware zegt in een verklaring dat het niet is ingegaan op de eis om losgeld te betalen. Het bedrijf geeft verder aan extra veiligheidsmaatregelen genomen te hebben, om herhaling te voorkomen. ZINN gaat nog in gesprek met de softwareleverancier. 'We willen graag weten hoe het kan dat een oud bestand nog op de server staat. We hadden het zelf niet meer.'
Diefstal van digitale gegevens helemaal voorkomen is lastig, realiseert Lok zich. 'Momenteel zijn dit soort dingen een beetje aan de orde van de dag. Het is een heel vervelende vorm van criminaliteit.'